Jeremy Clarkson maakt zijn 10 favoriete auto’s van 2016 bekend

Voormalig Top Gear presentator Jeremy Clarkson mag dan een opvliegend karakter hebben, als autojournalist is zijn reputatie de afgelopen decennia ongeëvenaard. Bijna niemand testte zoveel verschillende auto’s als de flamboyante Engelsman. Reden voor The Sunday Times om Clarkson een jaaroverzicht te laten maken waarin hij zijn favoriete auto’s van het afgelopen jaar op een rijtje zet.

Volgens Clarkson zijn de criteria daarvoor simpel:

To be more than just a tool, a car must make your spine tingle, your eyes pop and your heart race.

In zijn column in the Times zegt de TV-presentator dat een echt goede auto een verlengstuk is van jezelf. Dat het je in staat stelt om instinctief te handelen, zonder dat je weet hoe of waarom. Een echte auto bezorgt je kippenvel op het moment dat je de motor start, zoals een Ferrari 488 GTB. Een auto die de moeite waard is, bezorgt je hartkloppingen elke keer als je hem ziet.

If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus Volgens Clarkson zijn er meerdere factoren die een auto tot een topmodel kunnen maken. Soms is het puur de looks, het kunstwerk dat de ontwerpers hebben geschilderd toen ze de wagen ontwierpen. Soms is het de sensatie die je ervaart tijdens het rijden. En soms is het de snelheid, of juist de pure ingenieusiteit waarmee het model in elkaar is gezet.

Hoe het ook zij, Clarkson’s Top 10 liegt er niet om. Misschien is het nog niet te laat om er tenminste eentje op je kerstverlanglijstje te zetten. Doe mij maar nummertje 8 in het zilver graag.

10. Mazda MX-5 2.0 Sport Recaro

9. Alfa Romeo 4C coupé

8. Mercedes-AMG GT S

7. Ford Focus RS

6. Ford Mustang Fastback 5.0 V8 GT

5. Volvo XC90 D5  AWD

4. Vauxhall Zafira Tourer 1.6 CDTi Tech Line

3. BMW M2

2. Ferrari 488 GTB

1. Lamborghini Aventador