‘Justitie VS onderzoekt of vertragen iPhones tegen veiligheidswetten is’

iPhone X

Het ministerie van Justitie in Amerika en beurswaakhond SEC zijn een onderzoek gestart naar Apple. De twee organisaties willen weten of de iPhone-fabrikant veiligheidswetten heeft overtreden door iPhones met oudere accu’s te vertragen. Dat stelt Bloomberg op basis van ingewijden.

De Amerikaanse overheid zou al informatie hebben opgevraagd bij Apple, al zou het onderzoek nog in het beginstadium zijn. De Amerikaanse overheid en Apple wilden niet tegenover Bloomberg reageren.

Vertragen iPhones

In december werd bekend dat Apple oudere iPhones met een verslechterde batterij vertraagd. Dit doet het bedrijf door de processor een lagere topsnelheid te geven, zodat het toestel bij zware belasting niet plotseling uitvalt. De maatregel werd aan het begin van vorig jaar voor de iPhone 6S en ouder stilzwijgend toegevoegd. Sinds eind 2017 is de vertraging ook ingesteld voor de iPhone 7 en 7 Plus.

Vanuit de samenleving klinkt er veel kritiek, omdat het bedrijf de maatregel in eerste instantie verzweeg. Apple is in diverse landen dan ook aangeklaagd door klanten.

Apple heeft als goedmaker de prijzen voor vervangende accu’s verlaagd voor de rest van het jaar. Ook komt er een update in iOS waarmee je de vertraging uit kunt schakelen.