Kabinet pleit voor Europese maatregelen tegen tech-giganten

Tech-giganten, Intel, Google, Apple, Microsoft,

Bedrijven als Google, Apple en Facebook zijn tegenwoordig lastig te vermijden. Hun producten en diensten worden regelmatig gebruikt en het is lastig om er nog omheen te komen. Het kabinet is echter niet zo blij met de dominante positie van de tech-giganten. Het pleit dan ook voor maatregelen op Europees niveau, meldt NOS.

Volgens het kabinet belemmert de dominante positie van de bedrijven de komst van nieuwe ondernemingen. Daarnaast hebben consumenten daardoor minder online keuzevrijheid.

Volgens Keijzer zijn regels op nationaal niveau echter niet genoeg. “Omdat grote digitale platforms binnen de gehele EU actief zijn, is het voor een effectieve aanpak noodzakelijk om dit niet per land in nationale regels te doen”

Maatregelen

Keijzer wil onder meer beter toezicht. Ook moet het opkopen van toekomstige concurrenten door de bedrijven worden tegengegaan. Grote bedrijven mogen nu al niet zomaar fuseren, maar moeten zich bij de toezichthouder melden als ze samen willen gaan. Neemt een groter bedrijf echter een kleiner bedrijf over, dan is dit niet het geval.

Keijzer wil dat daar verandering in gaat komen, en dat grote bedrijven zich ook moeten melden als ze een kleinere concurrent overnemen. Daarnaast wil ze dat de verantwoordelijke toezichthouder de bevoegdheid krijgt om op te treden als een onderneming een positie dreigt te krijgen waar wij of ondernemers niet meer omheen kunnen.

Foto: Shutterstock.com