Kabinet richt Global Commission on the Stability of Cyberspace op

Het kabinet heeft afgelopen zaterdag de Global Commission on the Stability of Cyberspace (GCSC) opgericht. Dat schrijft het op de website van de Rijksoverheid. Deze commissie moet onder meer concrete, internationale, niet-bindende gedragsnormen voor het internet opstellen. De normen moeten gaan gelden voor diverse gebruikers gaan gelden, maar echt concreet over wie en wat precies wordt de regering niet.

Goed werkend internet is één van de speerpunten van de commissie, stelt minister Koenders van Buitenlandse Zaken. “In het cyberdomein zijn voor Nederland grote belangen in het spel, enorme kansen voor economische groei en ontwikkeling maar ook toenemende dreigingen. Zo is onze infrastructuur ook steeds meer afhankelijk van een werkend internet. Duidelijkheid over internationale gedragsregels is van landsbelang.”

Internationale Cyberstrategie

De commissie komt dan ook op precies het goede moment, vindt Koenders. Dit is omdat er nu sprake is van “cyberonveiligheid en nepnieuws”. De GCSC moet dan ook bij gaan dragen aan meer veiligheid in het ‘cyberdomein’, zo liet het kabinet al weten in de eerder gepubliceerde Internationale Cyberstrategie. “Interne en externe veiligheid zijn steeds minder goed van elkaar te scheiden. Dit geldt vooral voor het cyberdomein. Wat daar gebeurt, raakt direct aan onze eigen veiligheid en welvaart”, schreef Koenders toen.

De Internationale Cyberstrategie werd opgesteld wegens het groeiende aantal cyberaanvallen. Daarbij hamerde de minister ook op het belang van internationale samenwerkingen. “Om optimaal te kunnen blijven inspelen op de bedreigingen, kansen en uitdagingen, zal Nederland de internationale samenwerking nog verder moeten versterken”, aldus Koenders. “Een veilig, vrij en open cyberdomein begint en eindigt niet bij onze landsgrenzen of bij de buitengrenzen van de Europese Unie.”

Vijftien landen

De nieuwe commissie zit in Den Haag en heeft Marina Kaljurand, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Estland, als voorzitter. Het idee is dat de commissie ruim 24 prominente onafhankelijke experts vanuit overheden, het bedrijfsleven en de IT-wereld uit meer dan vijftien landen verenigt.

De GCSC werd opgericht door het kabinet, het The Hague Centre for Strategic Studies en het EastWest Institute. Ook zouden bedrijven als Microsoft en organisaties als de Internet Society de oprichting van de commissie steunen, aldus het ministerie.