Ook WhatsApp gaat meer op Snapchat lijken met eigen Stories-kloon

WhatsApp Status

Facebook kopieert de laatste tijd graag onderdelen van de populaire chat-app Snapchat. Dit deed het eerder vooral met de fotodienst Instagram, waar het bijvoorbeeld Stories introduceerde, die exact hetzelfde is als de feature op Snapchat. Het bleek een succes, want de chat-app zou veel gebruikers verliezen aan Instagram. En nu krijgt ook WhatsApp deze dienst, zo schrijft het bedrijf op haar blog.

Bij WhatsApp heet de nieuwe dienst Status, maar eigenlijk werkt het hetzelfde als bij Snapchat en Instagram. In een nieuw tabblad kun je versierde foto’s, video’s en GIF’s delen, die na 24 uur verdwijnen. Verschil met de andere apps is echter dat deze variant end-to-end encryptie heeft, net als de rest van de berichten in de app.

Gebruikers kunnen de updates van vrienden zien en privé reageren. Ook kun je je creaties delen met een aantal zelfgekozen contacten, maar houdt er rekening mee dat standaard alle contacten in je telefoon je status kunnen zien. Wil je iets naar vrienden of een groepsapp sturen, dan doe je dat nog steeds op de gebruikelijke manier.

WhatsApp Status

Acht jaar WhatsApp

De nieuwe functie vervangt de oude status, een regel tekst die zichtbaar is voor al je contacten. De status is het laatste deel wat nog over is van het originele WhatsApp, dat vrijdag acht jaar geleden op de markt werd gebracht.

In eerste instantie wilden de makers een app bouwen waarmee je je vrienden op de hoogte kon houden van wat je aan het doen was. Al snel gingen mensen hun status zo snel updaten dat ze er mee konden communiceren, waarop er een chatdienst van gemaakt werd. De status bleef echter, tot nu dus.

Status komt deze week beschikbaar voor alle gebruikers op iOS, Android en Windows Phone. Daarna kunnen we wachten tot Facebook zijn Story-functionaliteit uitrolt.