RTL Nieuws hackt Twitter-accounts van Tweede Kamerleden

Een team van deskundigen gaat Kamerleden helpen om hun social-media-accounts te beveiligen. Dat schrijft RTL Nieuws. Eerder vandaag berichtte datzelfde medium dat het redacteuren van RTL gelukt was om accounts van onder meer Kees van der Staaij (SGP) en Pieter Omtzigt (CDA) te hacken.

Door accounts te hacken wilde RTL Nieuws aantonen dat het voor professionele hackers helemaal makkelijk moet zijn om in de accounts binnen te dringen. Internetbeveiliging van politici is een belangrijk en actueel onderwerp, schrijft RTL Nieuws. Daarmee verwijst het medium onder meer naar de hacks bij de Democratische Partij in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat Rusland achter die hacks zit. Volgens James Clapper, het hoofd van de inlichtingendiensten, probeert Rusland ook in andere landen de verkiezingen te beïnvloeden. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, zei eerder vandaag tegen de NOS dat Nederland ‘zeer alert’ is, maar ook dat hij geen concrete aanwijzingen heeft voor inmenging uit Rusland.

RTL Nieuws

RTL Nieuws wist de wachtwoorden van onder meer Van der Staaij en Omtzigt te achterhalen via datalekken bij andere bedrijven. De redacteuren van RTL wisten de daarbij gelekte wachtwoorden te ontcijferen. Omdat Van der Staaij en Omtzigt hetzelfde wachtwoord ook voor hun social-media-accounts gebruikte, kon RTL zo binnenkomen.

Hoeveel politici RTL Nieuws precies gehackt heeft, heeft het medium nog niet bekendgemaakt.