‘Kickstarter heeft meer dan 300.000 banen opgeleverd’

Crowdfundplatform Kickstarter is niet alleen een leuke plek om geld te steken in mogelijke producten. Het is ook een banenmotor. Volgens onderzoek van professor Ethan Mollick aan de University of Pennsylvania heeft Kickstarter tot nu toe 29.600 fulltimebanen en 283.000 parttimebanen gecreëerd. Dit zijn banen bij één van de 8.800 bedrijven die zijn opgericht.

Mollick keek voor zijn onderzoek naar hoe het is afgelopen met 61.654 succesvolle projecten tussen 2009 en 2015. Uit de data blijkt dat bedrijven het vaak goed kunnen doen na een crowdfundcampagne. Voor iedere dollar die via Kickstarter werd gecrowdfund, kunnen bedrijfen $2,46 ophalen als ‘gewoon’ draaiend bedrijf.

Naast banen, heeft Kickstarter ook mogelijkheden op de banenmarkt gecreëerd. Van de ondervraagden zegt 37 procent dat de website hun carrière vooruit heeft geholpen. Daarnaast zegt 21 procent dat ze meer zijn gaan verdienen na een succesvolle campagne.

De cijfers zijn indrukwekkend, maar onthoud wel dat Mollick keek naar succesvolle projecten. Niet iedereen op de crowdfundsite slaagt er in om een crowdfundcampagne van de grond te krijgen – en er zijn nog altijd risico’s. Net als op de ouderwetse banenmarkt.