Kickstarter vanaf vandaag van start in Nederland

Het was al een lange tijd bekend, maar vandaag is het zover; Kickstarter gaat van start in Nederland. Nederlandse uitvinders, productontwikkelaars en creatievelingen kunnen vanaf nu hun eigen geniale product of project lanceren op het internationale crowdfunding platform.

Het platform dat in 2009 werd opgericht werd al snel een enorm internationaal succes. Begin maart bereikte Kickstarter een mijlpaal van maar liefst één miljard aan donaties van in totaal 5,7 miljoen mensen wereldwijd. Het platform biedt ruimte en mogelijkheden voor creatieve projecten, variërend van films, games en muziek, tot kunst en technologie.

In het verleden was het voor Nederlanders al wel mogelijk om een Kickstarter-project te starten, alleen werd dit belemmerd door het betalingssysteem van de dienst; betalingen konden alleen via een Amerikaanse bankrekening worden geregeld. Dat is vanaf vandaag niet meer nodig, iedere Nederlander kan zonder problemen zijn eigen project toevoegen en de betalingen via zijn Nederlandse bankrekening regelen.

clicktape

Een van de eersten die gebruik maakt van de lancering van Kickstarter in Nederland is de ontwerper Derk Reilink. Hij probeert door middel van het crowdfunding platform geld in te zamelen voor zijn plakbandhouder ClickTape. Zijn uitvinding klikt om een rolletje plakband heen wat volgens hem verschillende voordelen heeft. “Je kan makkelijk het begin van het rolletje vinden en alle soorten rolletjes passen erop.”

De Nederlandse introductie van Kickstarter is echter niet voor iedereen goed nieuws. Nederlandse crowdfundingwebsites zoals voordekunst.nl en cinecrowd.nl hebben er een grote concurrent bij. Door het internationale karakter en de naamsbekendheid van Kickstarter is het platform aantrekkelijker voor veel projecten.