Klimaatgegevens opwarming Alaska gewist: ze leken niet echt

In het Amerikaanse stadje Barrow, Alaska steeg de temperatuur zo snel, dat alle klimaatgegevens automatisch werden gemarkeerd als “nep” en verwijderd door een algoritme. Dat schrijft Angela Fritz in The Washington Post. De opwarming is volgens Fritz het gevolg van menselijk gedrag.

Onderzoekers wilden hun maandelijkse klimaatrapport samenstellen toen ze iets vreemds ontdekten. Alle data van het weerstation in Barrow, de meest noordelijke stad van de Verenigde Staten, waren verdwenen. Het algoritme dat ze hadden ingezet om onjuiste data uit te filteren, had alle gegevens uit Barrow gewist. De temperatuur was daar zo drastisch gestegen, dat het programma de gegevens automatisch herkende als onjuist en vervolgens verwijderde.

Hoogste temperaturen in 1500 jaar

Barrow is een van de plekken op Aarde waar klimaatverandering het beste waar te nemen is. Het plaatsje, waarvan de naam pasgeleden terug werd veranderd naar het oorspronkelijke Utqiagvik, grenst aan de Arctische oceaan. Sinds het jaar 2000 zijn de gemiddelde temperaturen in oktober, november en december gestegen met achtereenvolgens 7.8, 6.9 en 4.7 graden.

In het maandelijkse rapport van de National Oceanic and Atmospheric Administration staat: “De waargenomen afname van zee ijs en de stijgende temperaturen zijn hoger dan in welke periode dan ook over de afgelopen 1500 jaar, en waarschijnlijk nog langer dan dat.”