Klipsch T5 II True Wireless: kan fantastische geluidskwaliteit het winnen van kleine nadelen?

True Wireless heeft zijn momentum te pakken. Sportieve audioliefhebbers zullen niet verrast zijn, maar de lijst met high-end audiomerken die hun versie van de volledige draadloze oordopjes op de markt brengt is groeiende. Het Amerikaanse audiomerk Klipsch stapte in 2019 al in en komt nu met een opvolger in de vorm van de stijlvolle Klipsch T5 II True Wireless.

De tweede versie van de T5 True Wireless zijn geen revolutionaire nieuwe visie, maar vooral een verfijning van het origineel. Dat betekent niet dat het geen duidelijke stap voorwaarts is, want dat is zeker wel het geval. De Klipsch T5 II True Wireless is compacter en lichter dan zijn voorganger.

Stijlvol en duurzaam

De T5 II’s zijn misschien wel de meest stijlvolle in-ears die ik de afgelopen maanden heb mogen testen. Voor mijn review ontving ik de snaarstrakke gunmetal-versie, maar ook de zilveren versie van de headset mag er wezen.

Wat direct opvalt aan de dopjes is dat de nek of stam vrij lang is. In tegenstelling tot andere in-ears heeft Klipsch er voor gekozen de rubberen dopjes wat verder in het oor te laten komen, waarbij de overige hardware in de oorschelp rust.

Foto: Klipsch

Dat was even wennen, maar stoorde eigenlijk al vrij snel niet meer. Het feit dat een dopje individueel slechts 5 gram weegt, is daarbij zeker een belangrijke factor.

Naast gunmetal-afwerking in de dopjes is ook de meegeleverde case voor de T5 II voorzien van een metalen finish. Gecombineerd met zijn verrassende scharnierpunt doet de oplaadcase misschien nog het denken aan de ontwerpen van een bekend aanstekermerk.

Heerlijk geluid zonder noise cancelling

Goed, tijd om al die uiterlijke pracht eens te beoordelen op geluidskwaliteit. Want met een prijskaartje van rond de 200 euro mag je wel wat verwachten. Fans van Klipsch weten dat de Amerikaanse fabrikant in dat opzicht zelden tot nooit teleurstelt en zo ook niet in het geval van de T5 II True Wireless.

Het geluid van de Klipsch T5 II True Wireless is over de hele linie glashelder, zonder té scherp te worden in het hoge segment of teveel te verliezen in het lagere gebied. Afhankelijk van je muzikale voorkeur biedt hij genoeg balans tussen vocalen en instrumentaal. En met een beetje geluk ontdek je – net als ik – ook ineens een verrassend element in een van je favoriete tracks dat je nog nooit eerder had gehoord.

Foto: Klipsch

Mocht je op zoek zijn naar in-ears met active noise cancelling (ANC), dan zul je wellicht de T5’s niet direct zijn tegengekomen tijdens je zoektocht. ANC ontbreekt immers op de lijst van features van de in-ears. Maar dankzij het ontwerp van de T5 II is er wel sprake van passieve noise cancellation, waarbij er voldoende achtergrondgeluid wordt geblokkeerd.

Batterij

Eenmaal op pad met de T5 II True Wireless hoef je je over de batterijduur geen zorgen te maken. Met 8 uur op een volledige lading gaan de in-ears de hele (werk)dag mee. In de praktijk ging de T5 meer dan een dag mee, omdat je praktisch natuurlijk niet de gehele dag met de dopjes in zit of ze aan hebt staan.

Mocht je nou als nog in energienood komt, maak je dan geen zorgen. Dankzij de meegeleverde case laden kun je tot 32 uur bijladen. En in het geval dat je echt even snel wat extra peut nodig hebt: de ingebouwde snellaad-functie zorgt er voor dat je binnen 10 minuten weer 80 minuten kunt genieten van muziek.

Niet altijd vlekkeloos

Tegenover een waanzinnige geluidsbeleving staat dan weer een iets minder vlekkeloze gebruikservaring. De meest opvallende is het gevolg van een ontwerpkeuze: de bediening op de dopjes zelf is niet via touch, maar met een fysieke knop.

Wil je bijvoorbeeld de virtuele assistent (Google Assistent, Siri of Cortana) op je smartphone activeren, doe je dat met een dubbele druk op het rechter oordopje.

In de praktijk betekent dit dat je met je vinger behoorlijk moet duwen op de knop, wat op zijn minst een onprettig gevoel is en in het slechtste geval tot gevolg heeft dat je de dopjes dieper in je oor duwt dan prettig is.

Foto: KlipschDaarnaast had de Klipsch T5 II direct uit de verpakking bij mij behoorlijk wat issues met verbinden. De initiële koppeling verliep soepel, maar bij het opnieuw verbinden moest ik regelmatig opnieuw handmatig koppelen via de instellingen van mijn smartphone of tablet. Ook het wisselen tussen beide afspelers ging een stuk minder soepel dan je tegenwoordig mag verwachten. Ook verloren de dopjes tijdens mijn review hun onderlinge sync. Dit bleek uiteindelijk gemakkelijk te fixen, maar was wel even uitpluizen.

Ondanks de aanwezigheid van 4 beamforming-microfoons in de dopjes bleek bellen af en toe een uitdaging, met name in de buitenlucht. Mijn gesprekspartner in kwestie liet weten dat het volume van mijn stem ontzettend varieerde of het gesprek haperde. Dat laatste kan natuurlijk ook een issue met de verbinding zijn, dat is lastig achteraf te bepalen.

Als laatste dan nog een aandachtspuntje bij vast gebruik: de T5 II True Wireless heeft geen ingebouwde sensor om te detecteren dat je de dopjes uitdoet. Dat is nog te overzien, maar het heeft ook tot gevolg dat de dopjes aan lijken te blijven staan zolang ze niet in de oplaadcase zitten.

Kwaliteit met een prijs

Onder aan de streep komt ook de hoogwaardige geluidskwaliteit van de Klipsch T5 II met een prijs. Dat zit hem deels beklonken in het prijskaartje van €179, maar daarbij ook het inboeten op bepaalde functionaliteiten.

Geen active noise cancelling en de keuze voor druk- in plaats van touch-controls kunnen redenen zijn om de Klipsch T5 II True Wireless links te laten liggen.

Maar daarmee doen we het stijlvolle ontwerp, het draagcomfort en dat eerder genoemde fantastische geluid. Ben je op zoek naar een pure audiobeleving zonder fratsen, moet de Klipsch T5 II True Wireless mee in je overwegingen.

De Klipsch T5 II True Wireless is verkrijgbaar in de kleuren zilver en gunmetal en heeft een adviesprijs van €179. De in-ears zijn te koop bij  Bol.com en diverse andere (web)winkels.

Eindoordeel

Klipsch T5 II True Wireless

7.6

Pluspunten

  • Fantastisch geluid
  • Hoogwaardige afwerking & materialen
  • Batterijduur

Minpunten

  • Bluetooth haperingen
  • Fysieke druktoets in je oor
  • Matige belkwaliteit
De stijlvolle Klipsch T5 II True Wireless in-ears bieden een fantastische geluidskwaliteit. Verpakt in een stevige case in gun metal of zilver kunnen de in-ears tegen een stootje terwijl ze ook nog worden opgeladen.
Design
8.0
Gebruiksgemak
6.0
Bouwkwaliteit
8.0
Geluidskwaliteit
9.0
Prijs/Kwaliteit
7.0