De KNVB gaat hooligans volgen met GPS en vingerafdrukken

Het weren van hooligans uit voetbalstadions kan voor de KNVB knap lastig zijn. Ze hebben daarom een nieuwe methode gevonden om dit voor elkaar te krijgen. Een speciaal apparaat gebruikt een vingerafdruk en GPS om de huidige locatie van een verbannen supporter bij te houden, om te zorgen dat ze echt niet stiekem bij de wedstrijd zitten.

Het idee is als volgt: iedere speler die uit het stadion wordt verbannen, krijgt een apparaat mee. Ze moeten hierop driemaal hun vingerafdruk plaatsen. De identiteit van de supporter wordt geverifieerd, waarna de locatie met GPS wordt vastgelegd. Dit gebeurt voor een wedstrijd, na een wedstrijd en tijdens een wedstrijd.

De KNVB weet hierdoor of een verbannen speler echt weg is gebleven van het stadion. Houden ze zich netjes aan de regels? Dan kunnen ze op termijn weer toegang krijgen tot de wedstrijden van hun favoriete teams. Tijdens een proef kregen ze zelfs eerder dan afgesproken weer toegang als ze goed genoeg meededen. Tot die tijd hadden de supporters echter een grote verantwoordelijkheid. Volgens Vice Sports moesten ze het apparaat altijd meedragen, opgeladen houden en uiteraard op de juiste momenten hun vingers scannen.