Kras & Ruik: Data viz boek over wijn proeven maakt van iedereen een ervaren vinoloog

Een kinderboek voor volwassenen. Zo omschrijven makers Wendy MacNaughton, Chrystal English Sacca en Richard Betts hun boek: ‘The essential scratch & sniff guide to becoming a wine expert‘. Middels dit schitterend geïllustreerde boekje hopen de makers elke leek de fijne kneepjes van wijn proeven bij te brengen. Naast een duidelijke uitleg van alle soorten, kleuren en geuren wijn, kunnen lezers ook over speciale ‘scratch & sniff” vlakjes wrijven om de wijn in kwestie zelf te ruiken.

Met de subtitel van het boek, ‘Wine is a grocery, not a luxury’, geven de makers aan af te willen van het snobistische karakter dat vaak om wijn heen hangt. In een restaurant voelen bijvoorbeeld heel veel mensen zich geïntimideerd als ze de vraag krijgen een wijn voor te proeven en niet precies weten wat op zo’n moment de gebruikelijke handelswijze is. In het boek wordt uitgelegd dat door een glas wijn te walsen, er even aan te ruiken, en er een klein slokje van te nemen die je even wat langer in je mond houdt, je al een heel eind bent.

Maar veel mensen weten dan nog niks, wanner ruikt en proeft een wijn nou zoals hij hoort te geuren of smaken? Met het kras & ruik boek ben je al een stapje verder, omdat je alle geuren zelf kunt ervaren. Daarnaast zijn in het boek veel mooie datavisualisaties over wijn te vinden die ook voor een connaisseur niet te versmaden zijn. Een aanrader voor de liefhebber en newbie dus deze kerst.

3020199-inline-wheel

 

Schermafbeelding 2013-11-01 om 12.39.18 Schermafbeelding 2013-11-01 om 12.39.313020199-slide-otherred 3020199-slide-otherwhite

3020199-slide-scrath-sniff-wine4