We hebben hier op Numrush al vaker geschreven over de rol van big data in de gezondheidszorg, en dat zullen we de komende tijd ongetwijfeld nog veel vaker doen. De data die we zelf genereren met onze smartphones en op social media spelen hier ook een grote rol in. Door het analyseren van Twittergegevens kun je namelijk met behoorlijke zekerheid voorspellen of je griep krijgt.
Het blijkt dat mensen veel Twitteren over hoe ze zich voelen, en misschien doe je het zelf ook wel ‘s: even delen dat je hoofdpijn hebt of een beginnende koorts lijkt te hebben. Studenten van de University of Rochester hebben op het event RocData deze tweets niet alleen semantisch geanalyseerd, maar ook gecombineerd met geografische data. De uitkomsten van deze algoritmes bleken verbluffend.
Wat blijkt? Aan de hand van deze gegevens is de verspreiding van het griepvirus nauwkeurig te volgen. Aan de hand van een aantal parameters, zoals de plaats van verzending (als je laat weten dat je ziek bent vanuit een restaurant of een andere openbare gelegenheid, dan is de kans op verspreiding natuurlijk veel groter dan wanneer je gewoon thuis op de bank ligt), bleken de studenten met grote nauwkeurigheid het verloop van de griepepidemie te voorspellen. Sterker nog, ze konden dat op basis van Twitterdata net zo nauwkeurig doen als de gerenommeerde Amerikaanse Centers for Disease Control, een overheidsinstantie.
Een interview over TwitterHealth kun je hier teruglezen.