Krijgen we straks slimme meubels met een virtuele assistent van IKEA?

Slimme lampen, meubels die je apparaten kunnen opladen; nu de wereld om ons heen steeds slimmer wordt, doet IKEA er graag aan mee. Het laatste project lijkt te draaien om kunstmatige intelligentie. De meubelmaker heeft namelijk een enquête uitgestuurd over wat je graag zou zien in een hypothetische virtuele assistent.

Dit kan betekenen dat de Zweedse meubelfabrikant er over denkt om kunstmatige intelligentie in de toekomst toe te voegen aan zijn meubels. Misschien vraagt je bank in de toekomst dus wel of je je televisie wilt aanzetten, de verwarming goed staat en of je je verlichting wilt aanpassen.

Do You Speak Human?

De enquête Do You Speak Human?, uitgestuurd door IKEA’s innovatielab Space10, vraagt vooral naar welke voorkeuren je hebt voor een assistent. Moet deze bijvoorbeeld mannelijk, vrouwelijk of genderneutraal zijn? En moet het meer op een mens lijken of meer op een robot?

Daarnaast wordt er gevraagd naar meer geavanceerde opties. Zo wil IKEA weten of de virtuele assistent net zo over normen en waarden en de wereld moet denken als jij. Moet de assistent je emoties herkennen en hier op reageren? En moet het dezelfde religie volgen als jij doet? Het is bijna alsof IKEA een mens voor je wilt maken.

Interessant is dat de enquête ook bezig is met privacy. Er wordt bijvoorbeeld gekeken wanneer het acceptabel is dat de kunstmatige intelligentie data over je verzameld om de gehele ervaring te verbeteren. En ik kan je vertellen: als ik vals sta te zingen onder de douche, hoeft mijn virtuele assistent dat niet op te slaan en te gebruiken.

IKEA wordt steeds slimmer

Zoals gezegd heeft IKEA steeds meer slimme apparaten in haar assortiment. De slimme lampen zijn de laatste toevoeging en vooral te vergelijken met Philips Hue. Je kunt het licht aanpassen naar wens via een afstandsbediening of via je smartphone. Groot verschil is natuurlijk de prijs: IKEA staat bekend om haar lage prijzen.

In dit geval stelt de meubelfabrikant dat de enquête alleen maar uitgezonden is omdat ze nieuwsgierig zijn naar wat mensen vinden van kunstmatige intelligentie. Het is “speels onderzoek”. Maar wie weet zien we straks wel echte meubels met een slimme assistent er in.

De enquête kun je hier invullen.