Ook je slimme lampen haal je nu bij IKEA

IKEA Smart Lighting

Vrijwel iedere Nederlander heeft iets van IKEA in huis staan. Een tafel, een boekenkast en misschien heb je binnenkort ook wel hun slimme lampen in huis. De in 2016 aangekondigde lampen zijn vanaf deze maand namelijk te koop.

De slimme verlichting, genaamd TRÅDFRI, is zowel met een afstandsbediening als met een app voor iOS en Android te besturen. De LED-verlichting laat je kiezen tussen verschillende tinten wit licht en een timer instellen. De lampen komen in een vrij brede collectie, met onder meer lampen, lichtpanelen en de mogelijkheid om de verlichting in te bouwen in al bestaande producten, bijvoorbeeld keukenkastjes.

Voordeel daarvan is dat je je normale verlichting kunt vervangen door de slimme lampen. De LED-lamp werkt namelijk op iedere standaardaansluiting. En dat is dan ook alles wat je hoeft te doen: de lamp vervangen en eventueel de app installeren. Alle technologie zit verder in het lampje zelf verwerkt. Met de afstandsbediening bedien je maximaal tien lampen tegelijkertijd.

De verlichting werkt via het zogenaamde Zigbee-protocol, wat ook gebruikt wordt door Philips Hue. Daarmee lijkt het geen vreemd idee dat je in de toekomst de TRÅDFRI-lampen van IKEA kunt koppelen aan het Hue-systeem.

Oplaadsysteem

IKEA zet de laatste jaren stappen op de smart-home-markt. In 2015 introduceerde het bedrijf al een draadloos oplaadsysteem, speciaal voor mobiele apparaten. “De Home Smart innovaties gaan niet over gadgets maken. Het gaat om functionaliteit toevoegen door technologie, wat leidt tot een beter dagelijks leven thuis”, zegt Jeanette Skjelmose, Business Area Manager voor Lighting en IKEA Home Smart. IKEA kondigt dan ook aan dat er snel meer smart-home-apparaten komen, al vertellen ze niet wat deze zijn en wanneer we ze kunnen verwachten.

TRÅDFRI-verlichting is vanaf nu te koop in Nederland. De lampen beginnen al bij 10 euro. Er zijn diverse varianten, waaronder een kleine en grote fitting. Ook zijn er lichtpanelen die je bijvoorbeeld aan de muur kunt hangen of die dienen als kastdeurtje. Deze beginnen bij 70 euro.

Een startpakket van een lamp die je met een afstandbediening kunt bedienen kost je 20 euro. Wil je de app gebruiken, dan kun je een startpakket met een basistation, twee lampen en een afstandbediening kopen voor 85 euro.

IKEA

IKEA TRÅDFRI

IKEA TRÅDFRI