Kunstmatige intelligentie Libratus haalt al 1 miljoen dollar binnen met poker

Een computer blijkt een aardig potje poker te kunnen spelen. De kunstmatige intelligentie Libratus neemt het deze maand in Pittsburgh namelijk op tegen een groep pokerspelers. De machine had twee dagen geleden bijna één miljoen dollar aan chips binnengeharkt, schrijft Inc.

Libratus is de creatie van een professor en student van de Carnegie Mellon University. In de Verenigde Staten neemt hij het in het Brains vs. AI-toernooi op tegen vier pokerspelers in de variant no-limit Texas Hold ‘em. Het evenement duurt in totaal 20 dagen en er worden 120.000 handen gespeeld.

Bluffen

Het verschil met traditionele spellen waar kunstmatige intelligentie op losgelaten wordt, is de kennis die deelnemers juist niet of wel kunnen hebben. In tegenstelling tot schaken of het Aziatische bordspel Go, is een deel van het spel onzichtbaar. Op tafel blijft een groot deel van de gebruikte kaarten gesloten, en ook de spelers weten niet van elkaar welke kaarten ze hebben. Op die manier speelt bluf ook een grote rol: met relatief slechte kaarten kun je op die manier alsnog winnen.

Voor een kunstmatige intelligentie is dat een extra obstakel waar hij rekening mee moet houden. Dat iemand veel chips inzet, betekent niet automatisch dat hij goede kaarten in zijn hand heeft. En andersom gaat dat natuurlijk ook op: Libratus bluft ook wel eens.

In 2015 wisten de menselijke spelers nog te winnen van de voorganger van Libratus, een kunstmatige intelligentie met de naam Claudico. Het ziet er aardig naar uit dat de vier pokerspelers dit jaar worden ingemaakt door de nieuwe AI, hoewel niets natuurlijk zeker is voordat de laatste kaarten open worden gelegd. Het toernooi duurt nog tot 30 januari.