Kunstmatige intelligentie slim genoeg om te beginnen aan de universiteit van Tokio

Wetenschappers van het National Institute of Informatics (NII) in Tokio hebben kunstmatige intelligentie ontwikkeld die slim genoeg is om het toelatingsexamen voor de universiteit van Tokio zelfstandig te halen. Het zelflerende computerprogramma scoorde boven het nationale gemiddelde en zou ongeveer 80 procent kans maken om toegelaten te worden op diverse universiteiten in Japan.

Op de standaard toelatingstoets kunnen deelnemers in totaal 950 punten scoren, het systeem scoorde er 511; terwijl het gemiddelde van Japanners op 416 ligt. Aanvankelijk verwachten de wetenschappers dat hij goed zou scoren op het gebied van wiskunde, maar de kunstmatige intelligentie scoorde voornamelijk zeer goed op geschiedenis. Dit was mogelijk doordat zij beschikte over natuurlijke denkmanier en daardoor goed verbanden kon leggen tussen verschillende gebeurtenissen.

Het is overigens niet voor het eerst dat wetenschappers proberen om een zelflerend programma te creëren dat slim genoeg is om de toelatingstoets te halen. Het zogenaamde Todai Robot Project wordt al sinds 2011 ontwikkeld. Ondanks dat het programma sinds zijn oorsprong al een stuk slimmer geworden is, is het team nog niet klaar. De volgende stap is om de kunstmatige intelligentie een essay te laten schrijven, aangezien dat één van de eisen is die de universiteit van Tokio stelt aan deelnemers.