Kunstmatige intelligentie voorspelt uitspraken Europees Hof

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) is bij uitstek geschikt om de uitkomst van zaken voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te voorspellen, zo claimen onderzoekers.

Onderzoekers van University College London en de universiteiten van Sheffield en Pennsylvania legden een zelf ontwikkeld AI-systeem honderden zaken voor. In 79 procent van de gevallen had de computer het bij het juiste eind, zo claimen zij. Critici waren eerder nog van mening dat AI de details van rechtspraak niet zou kunnen begrijpen.

“De hype rondom AI is enorm, maar we zijn er niet op uit om rechters of advocaten te vervangen. We vinden het wel interessant en nuttig om patronen te ontdekken in uitspraken”, aldus Nikolaos Aletras, de onderzoeksleider binnen het project. “Het kan een nuttige tool zijn om uit te lichten welke kwesties inderdaad mensenrechten schenden.”

Het team ‘voerde’ de AI datasets van 584 zaken, gerelateerd aan verschillende soorten mensenrechtenschendingen. Het algoritme speurde vervolgens naar patronen in de tekst en gaf vervolgens een conclusie: schending of geen schending.

Om te voorkomen dat de AI bevooroordeeld zou worden kreeg de computer een gelijk aantal zaken voor en tegen te verwerken. “We zouden nog preciezer kunnen werken als we alle documenten rondom een zaak in kunnen zien en we niet beperkt zijn tot gepubliceerde documenten”, voegde Aletras toe.

Het team gaat nu meer data invoeren om het systeem uitgebreider te testen. Denk aan de verklaringen van getuigen of de notities van advocaten. Dat moet het systeem bijvoorbeeld interessanter maken voor een advocatenkantoor, aangezien zij op voorhand beter in kunnen schatten dat ze een zaak winnen.