Kyocera presenteert smartphone die zichzelf kan opladen via zonlicht

Het Japanse technologiebedrijf Kyocera, vooral bekend van kopieerapparaten en printers, heeft tijdens het Mobile World Congress in Barcelona een smartphone gepresenteerd die zichzelf kan opladen via zonlicht: de Torque SKT01.

Het scherm van de smartphone is uitgerust met een transparante laag van zogenaamde fotovoltaïsche zonnecellen. De cellen kenmerken zich door de capaciteit om zonlicht op te nemen en dit licht vervolgens om te zetten in elektriciteit. Zo laat de transparante laag met de zonnecellen negentig procent van het zonlicht door, waarna de cellen het licht opnemen. Vervolgens zetten de zonnecellen het licht om in elektriciteit die naar de batterij wordt getransporteerd.

Volgens Kyocera heeft het toevoegen van de transparante laag met de zonnecellen geen invloed op de beeldkwaliteit van de smartphone. Deze bewering wordt door het Duitse MobileGeeks direct in twijfel getrokken. Het medium heeft de smartphone in handen gehad tijdens het evenement en geeft aan dat er wel degelijk beeldkwaliteit verloren gaat.

kyocera

Het is overigens nog een illusie om te denken dat je de smartphone een uurtje in de zon kunt leggen zodat de telefoon weer volledig is opgeladen. Volgens de makers is de techniek in staat om de standby-stand van de smartphone drastisch te verlengen, waardoor je smartphone niet uitvalt. De technologie genereert echter te weinig elektriciteit om de smartphone volledig op te laden tijdens intensief gebruik.

Kyocera geeft aan dat het de technologie op termijn ook naar de markt van e-readers, tablets en laptops wilt brengen. Het is niet bekend wanneer de Torque SKT01 op de markt zal verschijnen en of het bedrijf dat ook daadwerkelijk van plan is. Apple is momenteel in het bezit van het patent waarbij zonnecellen onder touchscreens geplaatst worden.