Ubisoft ontwikkelt videogame om oogaandoeningen te verhelpen

Ouders zeggen het maar al te vaak tegen hun kinderen: gamen is slecht voor je ogen. Als het aan Ubisoft ligt komt daar op korte termijn verandering in.

Sterker nog, de Franse ontwikkelaar van videogames heeft vandaag bekend gemaakt dat het bezig is met de ontwikkeling van een speciale videogame, Dig Rush, die oogaandoeningen moet verhelpen.

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijftig kinderen te maken krijgt met Amblyopie, beter bekend als ‘lui oog’. De aandoening wordt gekenmerkt door een verminderd of wazig zicht van één van de ogen en openbaart zich veelal op jonge leeftijd.

De hersenfunctie om de ogen scherp te stellen ontwikkelt zich bij kinderen met een lui oog onvoldoende, waardoor zij genoodzaakt zijn om de hersenfunctie extra te trainen. Ubisoft besloot hierop een videogame te ontwikkelen, waarmee kinderen de hersenfunctie met plezier kunnen trainen.

dig rush

Hoe werkt videogame Dig Rush?

Om de videogame te spelen dienen de kinderen gebruik te maken van een ‘old school’ 3D bril met een rood en een blauw stereoscopisch glas. Vervolgens worden er blauwe en rode graphics getoond met diverse contrasten, waardoor het oog ‘moeite’ moet doen om de objecten scherp te kunnen zien.

Doordat de speler extra moeite moet doen om de objecten scherp te kunnen zien, wordt er automatisch een beroep gedaan op de samenwerking tussen de ogen. Doordat de ogen tijdens de videogame constant moeten samenwerken raakt de hersenfunctie getraind, waardoor het zicht van het ‘luie’ oog op den duur zal verbeteren en de persoon meer diepte kan ervaren.

dig rush

Aangezien niet alle aandoeningen hetzelfde zijn, heeft Ubisoft de game zo uitgerust dat artsen de instellingen van de game kunnen aanpassen naar de ernst van de aandoening. Hierdoor is de game geschikt voor iedere patiënt met een lui oog.

Volgens Ubisoft, de maker van onder andere de bekende videogame Assassin’s Creed, werkt Dig Rush beter dan traditionele manieren. Eén van de hoofdredenen zou zijn dat kinderen de game graag willen spelen, waardoor zij spelenderwijs hun aandoening aanpakken.

Het is nog niet bekend wanneer de game uitkomt en aan welke voorwaarden een gebruiker moet voldoen. Momenteel wacht Ubisoft op groen licht van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).