Lenovo lanceert eerste Google Tango-telefoon

Lenovo Phab 2 Pro met Tango

In 2014 hoorden we voor het eerst over Project Tango, een smartphone met 3D-sensoren die je omgeving real-time kan scannen en visualiseren. Twee jaar later is het zo ver: Google heeft in samenwerking met Lenovo de eerste Tango-smartphone gelanceerd en het woord ‘Project’ nu echt laten vallen.

Google zag een probleem binnen de wereld van smartphones: je telefoon kan je helpen navigeren en herinneringen met vrienden laten delen, maar vragen als “waar is de dichtstbijzijnde uitgang?” en “past deze bank in mijn huis?” kan hij niet beantwoorden. Je telefoon weet misschien wel waar in de wereld je bent, maar niet waar je in de kamer bent. Google zag een oplossing in augmented reality en heeft binnen zijn onderzoeksafdeling daarom jaren gewerkt aan Project Tango.

Met de eerste Tango-smartphone, de Lenovo Phab 2 Pro, krijgt je smartphone een geheel nieuwe toepassing, zo vertelt Google in een blog. Op de 6.4-inch smartphone zijn nu apps beschikbaar die digitale objecten over je omgeving heen plaatsen. Handig als je een nieuw bed koopt: je ziet je slaapkamer op je telefoon en kunt diverse opties hier overheen leggen. Het is zelfs mogelijk om langs de virtuele meubels te wandelen, zodat je deze van iedere hoek kunt bekijken. Daarnaast zijn er apps waarmee je onder meer het zonnestelsel kunt bekijken en virtuele huisdieren kunt houden. Die speciale Tango-apps zijn via de website van Google te downloaden.

Navigeren met Tango

In de toekomst komen er nog meer toepassingen, zo belooft Google. Zo moet het mogelijk worden om met een Tango-smartphone door een winkelcentrum, museum of een plek waar je nog nooit geweest bent te navigeren. Dat werkt dus beter dan Google Maps, want Tango weet precies in welke kamer je bent. Een eerste test werd al in februari uitgevoerd in het National Art Museum in Catalunya, later dit jaar moeten er meer locaties beschikbaar worden. Of er ook plekken in Nederland bij zitten, is niet bekend.

De smartphone zelf heeft overigens ook niet de minste specificaties, naast de Tango-mogelijkheden. Zo kun je gebruikmaken van een 16 megapixel-camera aan de achterkant en een 4 megapixel-camera aan de voorkant. En over opslag hoef je je niet snel zorgen te maken: het toestel komt met 64GB aan interne opslag.

De Phab 2 Pro is vanaf deze zomer beschikbaar vanaf 499 dollar.