Lexus bouwt auto die jouw hartslag toont

Dat je smartphone of smartwatch precies weet hoe snel je hart klopt is inmiddels niets nieuws meer. Lexus vindt dat klaarblijkelijk ook wat gewoontjes en heeft een RC-F Coupé voorzien van een menselijke hartslag.

Lexus werkte bij de ontwikkeling van de concept car samen met de techdivisie van M&C Saatchi. Het doel? Laten zien dat je een auto veel meer met zijn bestuurder kunt verbinden dan op dit moment gebeurt. De Lexus is voorzien van verf die oplicht als het in contact komt met elektriciteit. Hiervoor is de body van de auto verbonden met allerlei sensoren, die meten hoe de bestuurder zich voelt. Als jouw hartslag versnelt (lees: als je het gas even flink in trapt), dan zie je dat dus meteen aan de buitenkant van de auto en vice versa.

De Japanse autofabrikant hoopt in de toekomst voertuigen te kunnen bouwen die de emoties van bestuurders kunnen herkennen. Stel dat iemand ontzettend geïrriteerd is of bijna in slaap dreigt te vallen, dan kan de auto voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Voor nu blijft het echter bij een eenmalige concept-auto, die ingezet wordt om de innovatieve aard van Lexus te benadrukken. Dat is wat ons betreft in ieder geval gelukt.