Lilium wil de Uber in de lucht worden met passagiersdrones

Het Duitse bedrijf Lilium is pas in 2015 opgericht, maar heeft nu al grootse plannen. De startup maakte een prototype van een elektrisch passagiersvliegtuig met het formaat van een auto, dat verticaal opstijgt en landt. Het vliegtuigje heet de ‘Lilium Jet’. Lilium wil met het vliegtuig vervoer in steden radicaal veranderen. Dat meldt Business Insider.

Het bedrijf won in januari de ‘Early Stage Company of the Year’-award van de CleanTech Group (CTG), een organisatie die onderzoek doet voor duurzame en innoverende bedrijven. De technologie van Lilium heeft de potentie om “de droom van massavervoer zonder uitstoot werkelijkheid te maken,” aldus Richard Youngman, directeur van CTG.

Uber in de lucht

Het vliegtuig is een eVTOL-voertuig, wat staat voor ‘electric vertical takeoff and landing’. Het is dezelfde techniek waarop vrachtdrones en quadcopters werken. In de vleugels van de Lilium Jet zitten in totaal 36 kleine motoren waarmee het voertuig kan opstijgen, zweven en landen. De Jet kan vijf personen tegelijk vervoeren en een snelheid van meer dan 300 kilometer per uur halen, net zo hard als een klein passagiersvliegtuig.

De oprichters van Lilium willen uiteindelijk taxidiensten aanbieden met de drones, als een Uber in de lucht. Met als grote voordelen nul uitstoot, supersnel vervoer op korte afstanden en stille motoren, hopen ze dat de Lilium Jet een revolutie in stadsvervoer gaat betekenen.

Lilium is niet het enige bedrijf dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van elektrische passagiersvliegtuigen. Ook Boeing en EasyJet zijn hard aan de slag om soortgelijke vliegers te ontwikkelen. Lilium wil de productie van de Jet in 2025 uitrollen.