‘Wetmakers Verenigde Staten willen cryptovaluta aan banden leggen’

Het Amerikaans Congres, de wetgevende macht in de Verenigde Staten, willen cryptovaluta aan banden leggen. Zowel Democraten als Republikeinen willen met nieuwe wetgeving de risico’s van virtuele munten beperkten, schrijft Reuters op basis van hooggeplaatste wetgevers.

“De vraag of er behoefte is aan regels, staat buiten kijf”, zegt een Republikeinse senator. Conservatieve Republikeinen zijn doorgaans terughoudender als het gaat om overheidsbemoeienis met de vrije markt.

Welke autoriteit er in de Verenigde Staten verantwoordelijk is voor de controle op cryptomunten, is niet helemaal duidelijk. Zowel de Securities and Exchange Commission (SEC, de beurstoezichthouder), de Commodity Futures Trading Commission (CFTC, de derivatentoezichthouder), het Amerikaanse ministerie van Financiën, de Amerikaanse centrale bank als individuele staten kunnen momenteel regels afdwingen.

Bescherming

De Verenigde Staten willen de regels en het toezicht op cryptovaluta versterken, omdat zij Amerikaanse burgers daarmee willen beschermen. “We moeten goed naar alle cryptovaluta kijken en er zeker van zijn dat individuen niet misbruikt worden”, zegt een Republikeinse afgevaardigde.

Hoe de markt beter gecontroleerd moet worden, is nog onduidelijk. Een kwestie die nog opgelost moet worden, is de vraag of een cryptomunt gezien moet worden als een effect (zoals aandelen) of als een grondstof. Volgens de derivatentoezichthouder CFTC is het laatste van toepassing.

Waar een cryptomunt onder valt, hangt onder meer af van het doel van die munt, zegt een lobbyist tegen Reuters. Het oorspronkelijke doel van een Bitcoin is dienen als een betaalmiddel, terwijl andere cryptomunten dat niet per se nastreven. Cryptomunten zouden ook nog als beiden behandeld kunnen worden, zegt een senator tegen het persbureau.