LinkedIn Intro verrijkt iOS Mail maar leest wel je e-mail met je mee

Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo luidt een tamelijke jonge zegswijze. Dat geldt zeker voor de nieuwe app die zakelijk netwerk LinkedIn dit weekend aankondigde. Met LinkedIn Intro zie je direct meer info over de afzender van een e-mail in je mailbox, maar het tegen een bedenkelijke prijs.

LinkedIn Intro is een dienst die je misschien het best kan zien als een uitgeklede variant van Xobni of de Chrome-extensie Rapportive: het breidt je mail uit met wat meer informatie over de afzender, in dit geval het LinkedIn-profiel van het betreffende persoon.

linkedinintro2

Er zit echter wel een addertje onder het gras. Om deze informatie te koppelen, moet je e-mail wel eerst langs de servers van LinkedIn om te bepalen wie de afzender is. Vervolgens past LinkedIn de inhoud van je e-mail aan en voegt er de informatie van de afzender aan toe. En exact daar gaat het dus helemaal mis.

Want het koppelen van je Gmail account en toegang geven tot je e-mail is een horde die wel vaker (iets te?) gemakkelijk wordt genomen. Diensten als SaneBox en Rapportive of apps als Mailbox voor iOS vragen immers ook volledige toegang tot je mail om je te kunnen ondersteunen.

Maar LinkedIn gaat een stap verder  en gaat via allerhande slimme CSS trucjes (zie de volledige uitleg hier) daadwerkelijk aan het roeren in je e-mail. Hm.

intro_imap_proxy

Als het om het koppelen van mijn mailaccounts gaat, ben ik altijd al terughoudend geweest. Slechts SaneBox, MailBox en Right Inbox hebben dat in mijn geval gered. Is er zinvolle informatie te behalen door een LinkedIn toegang te geven tot je complete mailbox? Vast wel, maar ik begin er even niet aan.