Live verslag van de WWDC 2014

Vandaag vindt de jaarlijkse Apple keynote op de World Wide Developers Conference (WWDC) plaats. De keynote vormt de aftrap van Apple’s conferentie. Het evenement start om 19.00 vanavond Nederlandse tijd en is hier live te bekijken.

Eerder vandaag schreven we alvast een overzicht van onze verwachtingen van deze presentatie. Ben je echter niet in de gelegenheid de stream te bekijken, dan proberen we hier een actueel overzicht van de ontwikkelingen tijdens het evenement te bieden.

18.59 De camera gaat rond het volle Moscone Center en laat alle aanwezigen zien die achter hun iPads en laptops zitten, klaar om live verslag te doen van de presentatie.

19.04 Er wordt een video vertoond waarin allerlei mensen aan het woord komen die elk vertellen over hun ervaringen met Apple. De essentie van het filmpje: het maakt niet uit wat je met je Apple producten doet, van Tinder tot het in kaart brengen van de wereld; Apple brengt de mensheid verder.

19.06 Tim Cook loopt het podium op en verwelkomt de zaal tot de 25e WWDC met aanwezigen vanuit 69 landen over de hele wereld.

19.08 Tim Cook vertelt dat de conferentie zal gaan over Mac OS X en iOS en hoe deze besturingssystemen naadloos met elkaar samen zullen gaan werken. Daarnaast zal een nieuwe ontwikkelaarsplatform geïntroduceerd worden.

19.10 Apple heeft meer dan veertig miljoen versies van Mavericks verkocht: “the fastest adoption ever“. In tegenstelling tot Windows 8 waar nog maar veertien procent van de gebruikers is overgestapt.

19.12 Craig Federighi loopt het podium op. Federighi maakt wat grapjes over een “naming crisis” (“Rancho Cucamonga”, “Weed”) voor het nieuwe besturingssysteem en introduceert vervolgens “Yosemite”.

19.14 Het nieuwe design van OS X ziet er veel meer uit zoals iOS 7; een stuk strakker, platter en met minder schaduwen. Finder vensters passen zich automatisch aan, aan de achtergrond van je beeldscherm, hetzelfde geldt voor het Dock en applicaties zoals FaceTime, Berichten en Contacten. Verder wordt een “dark” mode geïntroduceerd waarmee je de gehele Finder donker kunt maken.

19.20 Met Spotlight kon je al makkelijk documenten vinden, in “Yosemite” krijgt de zoekfunctie een update en verschijnt deze midden op je scherm met een “inline preview” en zelfs zoekresultaten van het internet. Federighi demonstreert vervolgens het nieuwe notificatie-centrum en Spotlight. Met Spotlight kun je bijvoorbeeld direct programma’s zoals Pages openen maar ook zien welke documenten je onlangs met het programma hebt geopend. Verder kun je direct berekeningen uitvoeren in Spotlight, kaartinformatie te zien krijgen, informatie over films en recensies van restaurants.

19.25 Apple introduceert iCloud Drive, een eigen Dropbox, waarmee je elk type document kunt opslaan en synchroniseren met alle je apparaten.

19.26 Federighi gaat verder met Mail en introduceert Maildrop, waarmee je grote bestanden kunt versturen (tot 5GB) zonder je zorgen te maken over of de ander het kan ontvangen.

19.28 Met Yosemite krijg je in Safari Spotlight zoekresultaten in je balk te zien, kun je RSS-abonnementen toevoegen aan je Safari-leeslijst, websites delen met je recente contacten en scrollen door tabs die je open hebt staan.  Verder is privacy verbeterd in Safari met een nieuwe manier van “private browsing“.

19.34 Met Mark Up kun je vanuit Mail afbeeldingen bewerken zonder dat je daarvoor een speciaal foto-programma hoeft te downloaden. Zo kun je bijvoorbeeld tekenen en schrijven in afbeeldingen.

19.36 Federighi komt weer het podium op en introduceert Airdrop dat in Yosemite werkt tussen Mac en iOS. Hij vertelt dat het samenwerken tussen je iOS en OS apparaten steeds makkelijker zal worden: als je bijvoorbeeld een bericht begint te typen op je iPhone en je opent je laptop dan kun je daar meteen op verder typen.

19.39 Berichten die je krijgt van vrienden die geen iMessage hebben, kun je met Yosemite ook ontvangen op je Mac. Hetzelfde geldt voor telefoongesprekken: als je gebeld wordt op je iPhone dan kun je opnemen op je computer en zien wie belt. Bovendien kun je vanuit Contacten of een website direct een nummer bellen met je Mac via je iPhone.

19.43 Federighi belt Dr. Dre ter demonstratie via zijn Mac om hem te verwelkomen bij Apple.

19.44 Het nieuwe besturingssysteem Yosemite zal in de herfst gratis beschikbaar worden gemaakt voor alle gebruikers.

19.46 Tim Cook komt weer het podium op en vertelt dat er inmiddels meer dan achthonderd miljoen iOS-apparaten zijn verkocht. Afgelopen jaar heeft Apple er bovendien 130 miljoen iOS klanten bij gekregen; het grootste deel overstappers van Android. Bijna negentig procent van de gebruikers heeft bovendien zijn of haar iOS-apparaat geüpdatet naar de nieuwste versie. Bij Android is dat slechts negen procent en een aanzienlijk deel van de Android-gebruikers heeft zelfs een systeem dat meer dan vier jaar oud is – en dus kwetsbaar voor malware.

19.50 Cook introduceert het nieuwe besturingssysteem iOS 8.

19.51 Craig Federighi loopt weer het podium op om de nieuwe functionaliteiten van iOS 8 te introduceren. Met interactieve notificaties kun je direct reageren in de notificatie zonder je bestaande applicatie of zelfs het ‘Lockscreen’ te hoeven verlaten. Federighi demonstreert een aantal nieuwe functionaliteiten van iOS 8: je ziet een overzicht van je recente contacten als je de Home-knop dubbel indrukt, je kunt in Safari een overzicht van tabbladen zien net zoals bij Safari op de Mac en de Mail-app krijgt Mailbox-functionaliteiten – zoals het sliden voor verwijderen, reageren of bewaren van berichten en het minimaliseren van berichten in de app.

19.57 Spotlight is ook vernieuwd in iOS 8; je kunt bijvoorbeeld op restaurants, Wikipedia-pagina’s, app-suggesties (die je nog niet geïnstalleerd hebt staan), films en Google-resultaten zoeken. Verder introduceert Federighi Quick Type, waarmee je suggesties krijgt van woorden die je waarschijnlijk zult gaan typen. Het is bovendien context-afhankelijk en gepersonaliseerd zodat het toetsenbord kan voorspellen wat jij gaat zeggen. Quick Type zal voorlopig nog niet in het Nederlands beschikbaar zijn.

20.00 De Berichten-applicatie is verbeterd: je kunt groepsgesprekken een andere naam geven, gesprekken op “niet storen” zetten, je locatie met anderen delen in het bericht – als een soort “Find my Friends”, “Tap to Talk” om memo’s te versturen en videobellen vanuit het bericht. Je kunt bovendien instellen dat grote bijlagen zoals videos of memo’s zich na een bepaalde periode vanzelf verwijderen zodat het gesprek niet zoveel plaats inneemt op je telefoon.

20.06 iCloud Drive werkt natuurlijk ook naadloos samen met je iOS-apparaten, het maakt het echter ook makkelijker om tussen applicaties samen te werken zonder dat je verschillende versies van documenten krijgt. Federighi vertelt bovendien dat het met Enterprise steeds makkelijker wordt voor bedrijven om over te stappen op iOS-apparaten en gebruik te maken van iOS-functionaliteiten in het bedrijfsleven.

20.10 Federighi begint over Health en vertelt dat het steeds belangrijker wordt om allerlei activiteiten en biometrische gegevens te monitoren. Het was tot nu toe echter niet mogelijk om een duidelijk centraal overzicht te krijgen van al je biometrische gegevens. Met HealtKit en de bijbehorende Health-app vind je nu al je metrische data in één applicatie. Je kunt bovendien ook third-party applicaties toevoegen aan de app en een gepersonaliseerd “wellness plan” maken.

20.12 Je kunt “Family Sharing” gebruiken om zo eenvoudig foto’s, agenda’s en berichten met je familie te delen. Bovendien kun je ook media met elkaar delen: je kunt de aanschaffen van familieleden op je eigen iOS-apparaten bekijken. Daarnaast kunnen ouders instellen dat ze een melding krijgen wanneer kinderen een (betaalde) aanschaf proberen te doen.

20.15 Met iOS 8 kun je bovendien eenvoudiger foto’s delen met al je apparaten, zoeken in foto’s en bewerken vanuit de standaard foto-applicatie. Federighi geeft nu een demo om te laten zien hoe deze functionaliteiten werken. Deze functionaliteiten zullen ook geïmplementeerd worden in de nieuwe foto-applicatie voor de Mac, die begin volgend jaar zal verschijnen.

Het delen van deze foto’s gaat via iCloud; de eerste 5GB zullen gratis zijn, 20GB zal 0,99 dollar per maand gaan kosten en 200GB vier dollar per maand. Federighi vertelt bovendien dat Siri uitgebreid zal worden met een aantal extra talen en Shazam-integratie.

20.22 Tim Cook verschijnt weer op het podium vertelt dat driehonderd miljoen mensen de App Store iedere week bezoeken en samen al meer dan 75 miljard applicaties hebben gedownload. Vervolgens introduceert hij een aantal nieuwe functionaliteiten: er wordt een “Explore” tabblad toegevoegd aan de App Store, “Top Trending Searches” om het zoeken makkelijker te maken, “Related Searches” om het makkelijker te maken om nieuwe applicaties te vinden, een nieuwe “Editors Choice”-logo, “App Bundles” zodat gebruikers meerdere apps met korting kunnen kopen met één klik en “App Previews” zodat ontwikkelaars een kort introductie-filmpje toe kunnen voegen.

Verder introduceert Cook “TestFlight” zodat gebruikers applicaties gratis kunnen beta-testen en feedback kunnen bieden aan ontwikkelaars.

20.27 Cook introduceert een nieuwe Software Development Kit (SDK) voor ontwikkelaars en nodigt Federighi weer uit op het podium. Third-party ontwikkelaars kunnen met de SDK eigen widgets toevoegen aan het notificatie-centrum en extensies in Safari zodat je bijvoorbeeld je Pinterest-profiel kunt benaderen om iets te delen vanuit een website. Bovendien kunnen ontwikkelaars met “Extension” hun eigen toetsenbord toevoegen.

20.34 TouchID was in eerste instantie niet beschikbaar voor third-party ontwikkelaars maar alleen voor native Apple-applicaties. Met iOS 8 kunnen ontwikkelaars – net als bij Android – ook gebruik maken van de TouchID-functionaliteit.

20.36 Federighi introduceert HomeKit; een standaardprotocol voor het “smart house”. Er zijn steeds meer slimme apparaten op de markt zoals slimme lichten, thermostaten en deuren met elk een eigen systeem. HomeKit is een een protocol dat al deze apparaten kan samenvoegen om ze zo beter samen te laten werken, voor een waar “internet of things”. Met HomeKit kun je al deze slimme apparaten bedienen met je iPhone en zelfs met stembesturing via Siri.

20.38 Metal is een nieuwe 3D-technologie waarmee game-ontwikkelaars de prestaties en resoluties van hun game kunnen verbeteren om zo een hoge kwaliteit op iOS-apparaten mogelijk te maken. Tim Sweeney de oprichter van Epic Games zal wat vertellen over de mogelijkheden van Metal. Epic Games heeft een demo-versie van de game Zen Garden gecreëerd waarmee de hoge prestaties die mogelijk zijn met Metal worden geïllustreerd. Zen Garden zal gratis beschikbaar worden gemaakt voor iOS 8.

20.44 Federighi introduceert een verbeterde versie van SpriteKit voor het maken van casual games en voor het eerst op iOS, SceneKit – voor het renderen van 3D-scènes. Verder begint hij over Xcode, een van de meest populaire pro-applicaties gebaseerd op Objective-C, Apple introduceert nu echter een nieuwe programmeertaal, genaamd Swift, “and it totally rules”, volgens Federighi.

Swift zou veel sneller zijn dan talen zoals Python en Objective-C. Daarnaast introduceert Federighi een nieuwe tool voor Swift, genaamd Playground, waarmee je direct de resultaten kunt zien van wat je doet. Een handboek voor Swift is vanaf nu beschikbaar in iBooks en ontwikkelaars kunnen vanaf nu applicaties gemaakt in Swift uploaden in de App Store.

20.53 iOS 8 is vanaf vandaag in bèta beschikbaar voor ontwikkelaars en zal in de herfst voor iedereen te downloaden zijn.

20.55 Tim Cook komt weer het podium op en geeft een korte samenvatting van wat er tijdens de keynote besproken is. Cook roept alle Apple medewerkers, die iets met de ontwikkelingen te maken hebben gehad, op om te gaan staan om hen een applaus te geven en te bedanken.