Mis niks van de verkiezingsuitslag met deze livestreams en datavisualisaties

livestream verkiezingen NOS

Om 21:00 uur vanavond sluiten de stembureaus en daarna begint het echte werk: in alle Nederlandse gemeentes gaan vrijwilligers aan de slag om zo snel mogelijk de stemmen te tellen, zodat de verkiezingsuitslag bekend wordt. De NOS en RTL maken vanavond tot diep in de nacht speciale uitzendingen rond de uitslag. Geen tv in de buurt? Dan kun je met een livestream verkiezingen alsnog de complete uitslag volgen!

Livestream verkiezingen

De NOS start om 20:30 uur met ‘Nederland Kiest: De Uitslagen’. Deze uitzending gaat sowieso vijf uur lang door, zonder reclame-onderbrekingen. Een speciale livestream verkiezingen hoef je daarbij niet op te zoeken, omdat je NPO 1 altijd live kunt bekijken op deze pagina of via de NPO-app. De NOS streamt echter ook via YouTube.

In de uitzending van de NOS wordt onder meer geschakeld met verslaggevers bij de partijen in het land en zal Dionne Stax uitslagen delen per gemeente, zodra deze bekend zijn. Wat extra tof is: verslaggever Ron Fresen laat aan de hand van augmented-reality-technieken vanuit de Tweede Kamer de mogelijke coalities zien tijdens de uitzending.

RTL 4 begint ook om 20:30 uur met ‘RTL De Uitslagenavond’. Ook deze uitzending, die komt vanuit Café Schiller in Amsterdam, gaat door tot na middernacht. De livestream van deze uitzending vind je op de site van RTL Nieuws.

Facebook Live

Zowel de NOS als RTL Nieuws zullen vanavond ook Facebook Live inzetten. Niet om de gewone uitzending door te prikken, maar om extra verslaggeving te verzorgen. De NOS zal na de exitpoll om 21:00 uur een speciale duiding van die cijfers verzorgen aan de hand van vragen van het publiek.

RTL verzorgt “livestreams op verschillende momenten”, maar kan ons ondanks herhaaldelijke verzoeken geen verdere details geven over wat en wanneer.

Uitslag Tweede Kamerverkiezingen

Wil je de uitslagen wel volgen, maar kan (of wil) je geen uitzending bekijken? Dan kun je altijd één van de vele liveblogs checken vanavond. Niet alleen de NOS en RTL Nieuws zullen er één hebben, maar bijvoorbeeld ook NU.nl en kranten als NRC en de Volkskrant.

Media zullen tevens een uitslagenkaart hebben waarop je de uitslagen per gemeente kunt vinden zodra ze binnenkomen, maar waarmee je uiteraard ook inzicht krijgt in het totaal. Hoe uitgebreid die kaarten zijn, verschilt per medium.

De NOS pakt in ieder geval uit: naast uiteraard de meest actuele uitslagen komt de omroep ook met een ‘coalitiebouwer’ en visualisaties van de exitpoll en het kiezersonderzoek van Ipsos.

Radio

Zit je in de auto vanavond? Dan is de radio een oplossing! Onder meer NPO Radio 1 heeft vanaf 20:00 uur een livestream verkiezingen. Ook BNR maakt een speciale verkiezingsuitzending vanavond. Deze is vanaf 20:00 uur te beluisteren.