Londen krijgt als tweede stad ter wereld gratis wifi-kiosken

Londen heeft sinds gisteren als tweede stad ter wereld gratis wifi-kiosken. Hier kun je gebruikmaken van internet, gratis telefoontjes plegen en je apparaten opladen via een USB-poort. Daarnaast kun je kaarten, routebeschrijvingen en lokale informatie opvragen op het grote touchscreen.

New York was vorig jaar de eerste stad met dergelijke kiosken. En hoewel de variant van Londen een andere naam heeft – namelijk InLink in plaats van Link – zijn ze identiek in wat ze aanbieden. De kiosken worden betaald door omzet gegenereerd uit advertenties die aan de andere kant van de paal getoond worden.

Het touchscreen in de paal zelf heeft overigens geen toegang tot internet, wat bij die in New York wel het geval was. Probleem daar was echter dat mensen de palen gebruikten om porno op te zoeken, wat vervolgens midden op straat werd afgespeeld. Om die reden is de functie in New York uitgeschakeld en in Londen nooit aangezet.

Toekomst

Indirect zijn de wifi-zuilen trouwens van Google’s moederbedrijf Alphabet. Sidewalk Labs, een dochterbedrijf van Alphabet, heeft namelijk een groot belang in Intersection, dat de kiosken bouwt. Eerder werd duidelijk dat Sidewalk Labs grote plannen heeft met de wifi-kiosken.

Het bedrijf wil dat ze meer toepassingen krijgen. Zo moeten ze sensoren krijgen voor de temperatuur, het verkeer, de luchtvervuiling en geluidsvervuiling. Het idee is dat er op die manier data verzameld wordt voor projecten die de stad slimmer kunnen maken.