Lookout-app van Google helpt blinden bij het navigeren door hun omgeving

Google-Lookout

Google heeft tijdens de ontwikkelaarsconferentie I/O een speciale app aangekondigd voor slechtzienden en blinden. Het gaat om Lookout, die deze mensen moet helpen bij het navigeren door hun omgeving.

De app maakt gebruik van notificaties om je op de hoogte te stellen van wat er in je omgeving gebeurt. Zo vertelt de app je het wanneer er een stoel op 3 uur staat, zodat je er niet tegenaan loopt. Verder kan de app tekst lezen, bijvoorbeeld een bordje met de tekst “nooduitgang” boven de deur.

Vier modi

De app heeft vier modi waar je uit kunt kiezen: Home, Work & Play, Scan of Experimental. Aan de hand van een dergelijke modus kun je instellen waar de app het meeste op moet letten. Ben je bijvoorbeeld thuis, dan vertelt de app je waar je meubels staan als je aan het schoonmaken bent en dingen van hun gebruikelijke plek moet halen.

Work & Play vertelt je bijvoorbeeld waar de lift in je kantoor is. Ook kan de app je vertellen welk gereedschap je nodig hebt tijdens je werk of je hobby. In Experimental kun je bètafuncties uitproberen.

Google-Lookout

De app maakt gebruik van machine learning om uit te zoeken wat blinden en slechtzienden belangrijk vinden om te ‘zien’ en te horen. Hoe meer mensen de app dus gebruiken, hoe beter het wordt. De app moet dit jaar verschijnen, maar een exacte datum is nog niet bekend.