LOTR-serie Rings of Power begint vrijdag: dit moet je weten

THe Lord of the Rings: The Rings of Power

De zomer van 2022 blijkt op seriegebied een goede te zijn: niet alleen ging House of the Dragon van start, maar vanaf deze week kunnen we ook gaan genieten van Rings of Power. Deze serie speelt zich voor zowel The Hobbit als The Lord of the Rings af en vertelt ons weer een nieuw verhaal. Nieuwsgierig wat je kunt verwachten en wat je vast moet weten? We zetten het voor je op een rij.

Om specifieker te zijn: Rings of Power speelt zich af in de ‘Second Age’ , één van de vier grote tijdperken waarin we Middle-earth opdelen. In het eerste tijdperk kwam de duistere heer Morgoth op, een soort god die verantwoordelijk is voor alle haat en kwaad in Middle-earth. De elven wonnen uiteindelijk van Morgoth, waarmee de Second Age van start ging. Dat is de langste van de vier en dus ook degene waar we ons in dit verhaal in bevinden.

Die Second Age is de periode waarin de elf Elrond Rivendell oprichtte en Sauron zijn basis in Mordor opzette. Ook is dit de periode waarin Sauron de One Ring – ja, die uiteindelijk bij Bilbo en Frodo terechtkomt – maakt. Uit de eerdere films weten we dus al dat dit ook niet zo’n prettige periode was. Sauron heeft twee keer oorlog gevoerd tegen de elven en andere rassen in Middle-earth. Bij het laatste gevecht werd zijn vinger van zijn hand gehakt, waarmee hij ook van de ring gescheiden werd. En daarmee brak de Third Age aan, die we dus zien in The Hobbit en The Lord of the Rings.

Wat gaan wij zien?

Het voorgaande is in een notendop de gehele Second Age, maar die periode duurde ruim 3.000 jaar. Dat de serie zich in de Second Age afspeelt, zegt dus nog niet heel veel. Gelukkig biedt Esquire een wat specifiekere aanduiding: Rings of Power speelt zich af tijdens de ’twilight’ van de Second Age, waarin Sauron opkomt, de Rings of Power gesmeed worden en de laatste samenwerking tussen elven en mensen plaatsvindt. Die laatste samenwerking tussen elven en mensen is die laatste oorlog met Sauron, waarin hij verslagen wordt.

Overigens is dit verhaal dus ook niet op een losstaand boek gebaseerd. Schrijver J.R.R. Tolkien heeft de gebeurtenissen uit de Second Age uitgebreid opgeschreven in het boek The Return of the King – het laatste boek in The Lord of the Rings-serie – en dat is dus ook waar de serie zich nu op baseert.

De geschiedenis van Sauron

Het leuke is nu dat we Sauron opnieuw gaan zien, maar dan in een veel eerder stadium van zijn leven. Met andere woorden: hij is nog geen groot oog bovenop een toren. Sterker nog, hij was eerder een luitenant van Morgoth. Toen Morgoth verslagen werd, verstopte Sauron zich in Middle-earth en wist hij zichzelf eeuwen lang verborgen te houden. De Sauron die we in de serie gaan zien, is iemand die van gedaanten kan wisselen, een nuttige gave in zijn omstandigheden. En die gave zet hij ook in om zich voor te doen als Annatar, die vrienden wordt met allerlei elven. Via die route weet hij zijn negentien ringen te maken.

Dit alles betekent dus dat Sauron ongetwijfeld in Rings of Power zit, maar in allerlei verschillende gedaantes. Je wil dus echt goed opletten tijdens de serie, want je weet nooit wie er eigenlijk kwade bedoelingen heeft.

Elven, dwergen, hobbits en ‘The Stranger’

Natuurlijk gaan we ook de elven weer zien. Zo maakt Galadriel – heerser van Lothlorien – haar opwachting weer en zien we ook Elrond weer langskomen. Logischerwijs worden ze nu wel door andere mensen gespeeld, gezien ze in deze periode nog veel jonger waren dan in de eerdere films. Daarnaast keren ook de dwergen, Hobbits en zelf Balrog – het wezen waar Gandalf tegen vecht – weer terug.

Galadriel in Rings of Power

Morfydd Clark als Galadriel en Charlie Vickers als Halbrand in Rings of Power. Foto: Amazon Prime Videos.

De laatste trailer introduceerde daarnaast nog een interessant karakter: The Stranger, die uit de lucht valt. Wie hij is of waar hij vandaan komt, weten we niet. Maar mogelijk is hij een Maiar die naar Middle-earth is gestuurd om mensen te waarschuwen over Sauron. Daarentegen zijn er ook fans die vermoeden dat dit Gandalf is.

Belangrijke locaties

Natuurlijk speelt dit verhaal zich weer over heel Middle-earth af, wat betekent dat we allerlei plaatsen gaan zien. Eén daarvan is Númenor, dat een eiland is en aan de mensen die tegen Morgoth vochten is gegeven. In deze periode zijn de bewoners vrienden met de elven en varen ze over heel Middle-earth. Maar het loopt niet goed af: uiteindelijk volgen ze Sauron en helpen ze hem in de oorlog tegen Valar. Dat leidt tot de val van Númenor, waarbij het eiland verdwijnt in de oceaan.

Ook is er Valinor, de plek waar Frodo uiteindelijk heen gaat aan het einde van The Lord of the Rings. Dit is een plek waar eindeloos veel elven wonen en waar veel andere elven graag heen willen. Sterker nog: elven die in Middle-earth achterblijven, kunnen op ieder moment een sterke wens ontwikkelen om naar Valinor te gaan. Wie te lang achterblijft, kan verdwijnen.
Dat Frodo, Bilbo, Samwise en zelfs Gimli hier uiteindelijk terechtkwamen, is overigens best bijzonder. Er kunnen namelijk geen sterfelijke wezens in Valinor rondlopen.

Wie naar Valinor wil reizen vanuit Middle-earth, doet dat veelal via Lindon, of beter gezegd via hoofdstad Grey Havens. De kans is groot dat we ook deze locatie gaan zien in Rings of Power. En dat geldt ook voor Khazad-Dûm, wat we in The Lord of the Rings kennen als Moria. Dit is dus een rijk van de dwergen, en ja, dat betekent dat we ook dwergen gaan zien. In deze periode werken zij samen met elven en ontdekken ze mithril, waar de latere maliënkolder van Frodo van gemaakt is.

Wanneer en waar kan ik Rings of Power kijken?

Rings of Power belooft dus weer een episch avontuur te worden. En dat avontuur start op 2 september op Amazon Prime. Daar verschijnen dan de eerste twee afleveringen van de serie. Daarna verschijnt er wekelijks een nieuwe aflevering – acht stuks in totaal. Het eerste seizoen eindigt dus op 14 oktober.

Maar niet getreurd: het tweede seizoen is al in de maak! En natuurlijk kun je tussendoor altijd nog The Hobbit en The Lord of the Rings kijken.

Beeld: Amazon Prime Video