Luchtkwaliteit in huis flink slechter geworden tijdens pandemie

Luchtkwaliteit, groen, planten

Nederlanders spenderen sinds maart 2020 veel meer tijd in het eigen huis. En daar zitten ook best wat nadelen aan, blijkt uit onderzoek van smarthome-bedrijf Netatmo. We ademden in deze periode namelijk veel meer vervuilde lucht in, wat kan resulteren in vermoeidheid en concentratieproblemen.

Hoe goed de luchtkwaliteit is, wordt beoordeeld aan de hand van CO2-concentratie. CO2 zit van nature in de lucht, maar te veel CO2 in de lucht is niet goed voor ons. In een comfortabele omgeving zitten 700 CO2 ‘parts per million’ (ppm) in de lucht. Maar als dat oploopt tot 1.000 ppm of meer, dan wordt het CO2-niveau te hoog.

Slechte luchtkwaliteit

En dat is dus wat er de afgelopen tijd gebeurd is: volgens onderzoek van Netatmo is het CO2-gehalte in veel Nederlandse huishoudens gestegen. Het bedrijf ontdekte dit aan de hand van metingen van 1.500 Netatmo Weerstations tussen maart 2019 en februari 2021. Daaruit bleek dat de vervuiling in huizen in de loop van twee jaar toenam, zeker tijdens de eerste Covid-19-golf: toen overschreed 68% van de Nederlandse huishoudens minstens een keer per week de grens van 1.000 ppm CO2.

Tijdens de tweede lockdown – tussen oktober 2020 en februari 2021 – steeg dat aantal tot 77%. En gemiddeld genomen overschreed de luchtkwaliteit binnen Nederlandse huizen bijna het hele jaar het aanbevolen CO2-niveau. Met andere woorden: de luchtkwaliteit in huis is nu niet echt goed.

Dat hebben we overigens vooral aan onszelf te danken. Een verhoogd CO2-gehalte in huis is namelijk vooral toe te schrijven aan de verbranding van olie en gas en een gebrek aan ventilatie. Netatmo schrijft de problemen echter vooral toe aan een gebrek aan ventilatie in Nederlandse huishoudens. Met andere woorden: zet die ramen open en laat de frisse lucht naar binnen! Het is hard nodig.

Foto: Shutterstock.com