Flow van Plume Labs meet de luchtkwaliteit in jouw omgeving

Het bedrijf Plume Labs haalde bijna een jaar geleden de publiciteit door twitterende duiven met rugzakjes los te laten in Londen. Voor elektronicabeurs CES komt het bedrijf terug met een apparaatje dat je zelf op je rug, aan je tas of aan je riem kunt hangen: Flow. Net zoals de rugzakjes is Flow bedoeld om de luchtkwaliteit in je omgeving te meten. Het bedrijf beweert dat je met Flow zowel binnen als buiten de luchtverontreiniging kunt meten.

Het bedrijf richt zich daarmee op consumenten die in gebieden wonen waar veel luchtverontreiniging is, zoals in een grote stad. Het apparaat moet je helpen om juist de schone gebieden op te zoeken. Wie de Flow aan een fiets, tas of rolstoel bevestigt en daarmee de buitenlucht in gaat, draagt bovendien bij aan een het live monitoren van de luchtkwaliteit in een gebied.

Volgens Plume is het apparaat in staat om fijnstof, stikstofoxiden en ozon te meten. Ook kan het apparaat je de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid vertellen.

Flow geeft de data via bluetooth door aan je smartphone. Via een bijbehorende app voor iOS of Android kun je erachter komen waar zich in jouw omgeving zich schone lucht bevindt. Het apparaat zelf geeft je via lampjes ook een indicatie van de luchtkwaliteit van jouw locatie. Door deze data te delen met Flow kan de data van meerdere gebruikers worden gecombineerd om een goed beeld te krijgen van de luchtkwaliteit in een stad.

Hoeveel het apparaat gaat kosten, heeft Plume nog niet bekendgemaakt. Het bedrijf wil dit voorjaar de eerste pre-orders binnenhalen. Als je interesse hebt, kun je je nu al aanmelden.