Google gaat zich meer richten op hardware: Deze 5 producten heeft Google vanavond aangekondigd

Made By Google

Google wil zich meer gaan richten op het maken van eigen hardware en dit niet meer alleen overlaten aan zijn partners. Dat is de boodschap van het persevent dat het bedrijf vandaag hield. Natuurlijk maakte Google al wel eigen hardware, waaronder de Pixel-laptop en tablet en de Chromecasts. Maar Google gaat nu toch wel echt veel verder.

Volgens Google’s hardwarebaas Rick Osterlo vindt de innovatie op dit moment plaats op “het snijvlak van hardware en software, met kunstmatige intelligentie in het midden daarvan”. Dat is voor Google de reden om meer hardware te gaan maken en die te bundelen onder de noemer ‘Made By Google’. Alle producten zullen te herkennen zijn aan de G uit het Google-logo.

In totaal kondigde Google vanavond vijf producten aan. Ik zet ze even voor je op een rij.

1. Smartphone: Google Pixel

Google Pixel

De Google Pixel en zijn grote broertje de Pixel XL zijn de eerste smartphones die Google helemaal zelf maakt. Ze draaien uiteraard op Android, bevatten volgens Google de beste smartphonecamera ooit en laden razendsnel op (7 uur gebruik in 15 minuten opladen).

De smartphone is het pronkstuk van alles wat Google op dit moment doet. Hij bevat de Google Assistent, de slimme spraakassistent waar je vragen aan kunt stellen en opdrachten aan kunt gaven. Daarnaast is het de eerste smartphone die Daydream Ready is. Dat wil zeggen dat je hem kan gebruiken voor virtual reality binnen de standaard die Google daar zelf voor heeft bedacht.

De Google Pixel (XL) zal verkrijgbaar zijn in 32 GB en 128 GB. Je krijgt er daarnaast onbeperkte cloudopslag bij voor al je foto’s, zonder kwaliteitsverlies. Het toestel is in eerste instantie in vijf landen te koop, waaronder het Verenigd Koninkrijk in Duitsland. Wanneer hij in Nederland uitkomt is nog onduidelijk; ook de Nederlandse prijs is niet bekend. In de VS begint hij bij 649 dollar, omgerekend 580 euro.

Meer details over de Google Pixel vind je in dit artikel.

2. Virtual-reality-bril: Daydream View

Google Daydream View

Zoals ik al zei ondersteunt de Google Pixel het eigen virtual-reality-platform van Google: Daydream. Daar hoort een VR-bril bij: de Daydream View. Voor 79 dollar euro (waarschijnlijk 90 euro in ons land) koop je deze bril, die helemaal is bekleed met stof in plaats van plastic. Je stopt er je Pixel in en hij werkt direct. Geen gedoe met instellingen en als je een bildrager bent, dan hoef je niet eerst je bril af te zetten.

Bij de Daydream View zit een remote. Deze werkt een beetje hetzelfde als de Wii-Mote van Nintendo: je houdt hem in je hand en beweegt hem om games en applicaties te besturen. Voor virtual reality een hele prettige en logische manier van besturing. De remote verstop je in de bril als je hem niet gebruikt, zo raak je hem nooit kwijt.

Alles over de Daydream View vind je in dit stuk.

3. Slimme speaker: Google Home

Google Home

Tijdens het Mady By Google-evenement kregen we ook meer te horen over Google Home. Deze slimme speakers werd al in mei aangekondigd, maar heel veel details ontbraken toen nog. Google Home is een speaker waarin de Google Assistent ingebouwd zit. Daardoor kun je er tegen praten om dingen te vragen of opdrachten te geven, waar je ook bent in de ruimte waar hij staat.

Je roept bijvoorbeeld ‘OK Google, wie speelt de hoofdrol in Harry Potter?’ en de speaker geeft antwoord. Of ‘OK Google, speel het album Wild World van Bastille’ af en de speaker begint te spelen. Je kunt er ook andere apparaten mee bedienen, denk aan je tv met een Chromecast (Netflix en YouTube worden bijvoorbeeld ondersteund) of je Philips Hue-lampen. Op dit moment heeft Google deals met Nest, Philips Hue, Samsung SmartThings en de dienst IFTTT.

Vanaf december is Google Assistent open voor ontwikkelaars en kan iedereen dus functies toevoegen. Het aantal toepassingen zal dan hopelijk heel snel groeien.

Google Home kost slechts 129 dollar (omgerekend 115 euro) en da’s veel goedkoper dan zijn belangrijkste concurrent: de Amazon Echo. Helaas is nog niet bekend wanneer Google Home naar Nederland komt.

Alle details over Google Home en Google Assistent lees je in dit uitgebreide artikel.

4. Smart tv: Chromecast Ultra

Google Chromecast Ultra

Google lanceerde een jaar geleden een nieuwe versie van de Chromecast. Nu komt daar de Chromecast Ultra bij; die vervangt zijn voorganger niet, maar is een toevoeging aan de productlijn. De Chromecast Ultra is bedoeld voor mensen met spiksplinternieuwe televisie die 4K, HDR en/of Dolby Vision ondersteunt. Zo kun je in nog hogere kwaliteit genieten van bijvoorbeeld Netflix.

De Chromecast Ultra gaat in Nederland 79 euro kosten. Wanneer hij precies in de winkel ligt, is nog niet bekend.

Meer weten over de Chromecast Ultra? Check dit artikel.

5. Router: Google Wifi

Google Wifi

Leuk en aardig al de nieuwe hardware van Google, maar zonder goede wifi verbinding overal in huis heb je er niks aan. Dan hapert je 4k-Netflixstream of doet je Google Home het niet. En dus komt Google ook met een router: Google Wifi.

De focus ligt op gebruiksgemak. Je kunt er meerdere in je huis zetten voor een perfecte dekking, afhankelijk van de grootte van je huis. Via de bijbehorende app krijg je uitgebreide controle en kun je bijvoorbeeld apparaten tijdelijk de toegang tot het internet ontzeggen. Handig voor kinderen die maar niet aan hun huiswerk willen beginnen…

In dit stuk zetten we de details van Google Wifi voor je op een rij.