Magnetische oogimplantaten kunnen zicht van glaucoompatiënten redden

magnetisch oog

Groene staar, ook wel bekend als glaucoma, is een ziekte die voorkomt als er een blokkade zit in het afvoerkanaal van het oog. Daardoor komt er sneller vloeistof in het oog dan dat het weer weg kan voeren. Als gevolg daarvan kan je blind worden. Maar een nieuw implantaat kan dat mogelijk voorkomen, meldt New Atlas.

Bij glaucoma ontstaat er intraoculaire druk, wat de optische zenuw kan beschadigen. Daardoor kun je dus blind worden. Inmiddels zijn er diverse implantaten op de markt die de druk verminderen, door te helpen bij het afvoeren van de vloeistof in het oog.

Maar volgens de Amerikaanse Purdue University stopt ongeveer de helft van die apparaten binnen vijf jaar na het implanteren. Het probleem is dat er namelijk micro-organismen groeien in het implantaat, waardoor de afvoerkanalen alsnog geblokkeerd worden.

Magnetisch implantaat

De universiteit heeft nu een magnetisch implantaat gemaakt, dat dit probleem voorkomt. Het heeft een afvoerkanaal met hele kleine magnetische microactuators, die vibreren als ze blootgesteld worden aan een magnetisch veld. Die vibraties schudden alle biomaterialen die in het kanaal zijn gevormd los, waardoor ze af worden gevoerd met het vloeistof.

Het magnetische veld kan op ieder moment buiten het lichaam worden opgesteld om het apparaat te verversen. Daardoor kan blindheid dus gemakkelijk voorkomen worden. Daarnaast kan het aangepast worden aan specifieke mensen en bijgesteld worden als de glaucoma veranderd.

De universiteit wil de technologie nu commercieel beschikbaar gaan maken.