Numrush

Maker Faire Rome brengt wetenschap, kinderen en techniek dichter bij elkaar

Afgelopen weekend waren we aanwezig bij de European Maker Faire in Rome: Een evenement van ruim 70.000 m2 waar Makers van over de hele wereld bij een komen om hun uitvindingen aan het toegestroomde publiek te tonen. Behalve demonstraties is er de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, workshops te volgen, maker producten te kopen en inspiratie op te doen.

De energie op de beursvloer is ronduit inspirerend: Overal zie je dolenthousiaste kinderen en volwassenen die zich verwonderen over de mogelijkheden die er op dit moment allemaal al zijn. Met een 3D printer print je je eigen onderdelen, en met een piepkleine microprocessor, moederbord en enige programmeerkennis hack je zelf je eigen prototype van een product in elkaar. We zien van alles langs komen: Een 3D geprinte reuzespin met een camera en de Intel Galileo op zijn kop, of een volledig werkend Formule 1 circuit gemaakt met diverse Arduino onderdelen.

Één hal is volledig ingericht voor (jonge) kinderen: Overal zijn kleine proefjes of experimenten te doen waaraan de kinderen zelf kunnen deelnemen. Ze zetten zelf een raket in elkaar of maken hun eigen tekenende robot. Het geheel heeft het meeste weg van een uit de hand gelopen Science Fair zoals ze dat in de VS kennen, en de kinderen zijn dolenthousiast.

Uiteraard is er ook ruimte voor het serieuzere werk. Hoofdsponsor Intel benadrukt dat ze de Maker Community sponsoren en supporten omdat het goed mogelijk is dat ‘The Next Big Thing’ niet door henzelf, maar een willekeurige burger bedacht wordt. In hun missie innovatie te stimuleren ‘voor een betere wereld’, tracht het bedrijf de maker community dus zo goed mogelijk te faciliteren.

Bovendien is CEO Brian Krzanich is een enorme fan van het Maker fenomeen, en denkt dat het een goede ontwikkeling is dat steeds meer (jonge) mensen zich interesseren voor technologie. Met de Intel Edison en Galilei brengt het bedrijf nu twee krachtige hardware producten voor uitvinders op de markt die grootse dingen mogelijk maken. Devices die enkele jaren gelden nog honderden euro’s zouden hebben gekost.

Maar Intel benadrukt dat ze vooral geen closed circuit producten willen maken: Vorig jaar kondigde het bedrijf reeds een samenwerking aan met ‘concurrent’ Arduino, en inmiddels verkoopt het bedrijf de Edison met een Arduino powered Galileo moederbord in een aantrekkelijk geprijsde starterkit.

Dat de sky de limiet is met apparaten zoals Arduino, Edison of Galilei zien we aan alle kanten terug op de Maker Faire in Rome: Mensen bouwen hun eigen wearables, robots en speelgoed. Hoog tijd dat ‘making’ een verplicht vak op onze Nederlandse basisscholen wordt!