‘Maker video-app TikTok werkt aan eigen smartphone’

TikTok

Het Chinese bedrijf ByteDance, de eigenaar van de populaire video-app TikTok, werkt volgens twee mensen die bekend zijn met het project aan zijn eigen smartphone. Dat meldt The Financial Times. De telefoon moet de apps van het bedrijf zelf bevatten, zoals een nieuwsfeed, platformen voor korte video’s en spelletjes.

Analisten verwachten echter niet dat de telefoon van ByteDance succesvol wordt. “Er is bijna geen ruimte voor hen in de massamarkt”, aldus Jia Mo, een analist van Canalys. “Ze hebben te weinig ervaring en geen voorsprong in de bevoorradingsketen en in de kanalen. De kans op succes is daarom erg klein.”

“Richten ze zich alleen op de niche-markt, dan hebben ze misschien nog een kans om niche-groepen aan te trekken via bepaalde vooraf geïnstalleerde software.”

De smartphone zou bedacht zijn door ByteDance-oprichter Zhang Yiming, en komt nadat het bedrijf meerdere patenten heeft overgenomen van Smartisan, een Chinese smartphone-fabrikant. Volgens één van de ingewijden droomt Zhang al langer van een telefoon met hun apps vooraf geïnstalleerd.

Spanningen

De berichten over een eigen smartphone komen net nadat de Verenigde Staten handelsbeperkingen op heeft gelegd aan het Chinese Huawei. Als gevolg daarvan trok Google de Android-licentie van Huawei in, en proberen andere Chinese bedrijven onafhankelijker te worden.

ByteDance is één van de weinige tech-bedrijven uit China met een grote groep gebruikers buiten zijn eigen markt. Een deel van die gebruikers zit in de VS. De internationale uitbreiding van het bedrijf was vooral het gevolg van de overname van de Amerikaanse app Musical.ly, waarmee je korte lip sync-video’s kunt maken.

Foto: Shutterstock.com