Met een apparaatje van 5 euro en een smartphone kunnen mannen thuis hun vruchtbaarheid testen

Voor vrouwen die hun vruchtbaarheid willen meten, hebben we al genoeg wearables en apps voorbij zien komen. Onderzoekers van de Harvard Medical School hebben nu een apparaat ontwikkeld waarmee mannen goedkoop en snel hun vruchtbaarheid kunnen testen.

Het apparaatje, dat verder geen naam heeft, kost minder dan 5 euro om te maken. Om zijn werk te doen, is minder dan 0,035 milliliter sperma nodig, dat door het apparaatje opgenomen wordt. Daarna wordt de samenstelling en de activiteit ervan geanalyseerd met behulp van de camera op een smartphone. Volgens de onderzoekers kan het apparaat het sperma met 98 procent nauwkeurigheid analyseren.

Het kostte de smartphone gemiddeld vijf seconden op de resultaten uit te lezen. Dat gebeurt met een speciale app. De gegevens worden lokaal opgeslagen, zodat de kwaliteit regelmatig gemeten en vergeleken kan worden.

Markt

De onderzoekers richten zich met het apparaat niet alleen op mannen die kinderen willen krijgen. Ook mannen die een vasectomie hebben ondergaan, kunnen het apparaat gebruiken om hun zaad te blijven controleren.

Het is overigens niet waarschijnlijk dat het apparaat snel op de markt komt. Daarvoor moeten de onderzoekers eerst besluiten het product daadwerkelijk te gaan vermarkten.