Mark Zuckerberg gaat vandaag in gesprek met Eurocommissaris Andrus Ansip

Mark Zuckerberg

Vandaag praat Facebook-directeur Mark Zuckerberg in San Francisco met Eurocommissaris Andrus Ansip van Digitale Markt. Dat meldt Reuters. De twee gaan het onder meer hebben over privacy, bescherming van gegevens en nepnieuws.

Het gesprek komt na het schandaal rondom datamisbruik door Cambridge Analytica. Dat bedrijf verzamelde gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers, zonder dat zij hier toestemming voor gaven. Facebook stelt dat het om maximaal 2,7 miljoen Europese gebruikers gaat, waarvan er 90.000 in Nederland zijn.

Uitnodiging

Vorige week werd de Facebook-baas gehoord in het Amerikaanse Congres vanwege het schandaal. EU-parlementsvoorzitter Antonio Tajani nodigde Zuckerberg in maart al uit om in het Europees Parlement zijn verantwoording af te leggen. De directeur van het sociale medium heeft die uitnodiging nog niet geaccepteerd.

Vera Jourova, Eurocommissaris voor Justitie en Consumentenrechten, belde afgelopen donderdag al met operationeel directeur Sheryl Sandberg. Toen zei Jourova dat Zuckerberg de uitnodiging van het Europees Parlement zou moeten accepteren.

Ansip gaat vandaag ook in gesprek met Google-directeur Sundar Pichai. Ook Google verzamelt grote hoeveelheden gegevens van mensen, om je zo gericht mogelijk advertenties te tonen.