‘3.337 Android-apps verzamelden onrechtmatig data van kinderen’

Zeker 3.337 Android-apps voor kinderen en families verzamelden onrechtmatig data over kinderen. Die data werd vervolgens doorgestuurd naar onder meer adverteerders. Dat ontdekte het International Computer Science Institute, meldt Engadget.

Het instituut onderzocht 5.855 apps voor Android. 281 daarvan verzamelden contactgegevens of de locatie van het kind, zonder dat een ouder om toestemming werd gevraagd. 1.100 apps deelden gevoelige gebruikersdata met advertentiebedrijven. Opvallend, want die bedrijven verbieden zelf expliciet het gebruik van data van kinderen.

Profiel maken

2.281 apps schonden de voorwaarden van Google. Dit deden ze door informatie te delen waarmee een profiel van de gebruiker kan worden gemaakt voor zeer gerichte reclame. De onrechtmatig verzamelde data werd in 40 procent van de gevallen ook nog eens onvoldoende beschermd verstuurd.

Ook vonden de onderzoekers 1.280 apps met een Facebook-koppeling, waarvan 92 procent niet de verplichte maatregelen gebruikten om kinderen onder de 13 jaar tegen te houden. Pas vanaf 13 jaar mag je namelijk een profiel op Facebook aanmaken.