Totale marktwaarde van cryptovaluta in maand tijd meer dan 50 procent gedaald

bitcoins, bitcoin, ico

De totale waarde van alle cryptovaluta is in een maand tijd met meer dan 50 procent gedaald. Dat blijkt uit data van CoinMarketCap. Alle cryptovaluta vertegenwoordigen nu een waarde van 364 miljard dollar. Een maand geleden was dat nog ruim 835 miljard dollar.

Na een flinke opmars, met als hoogtepunt 7 januari, is de waarde van de virtuele munten flink gezakt. De huidige totale marktwaarde van 364 miljard dollar betekent dat de marktwaarde van alle crypotovaluta sinds zijn piek met ruim 56 procent is gedaald. De huidige totale marktwaarde is nu gelijk aan die van 6 december 2017.

Aandeel en waarde van Bitcoin

Begin december was Bitcoin goed voor ongeveer 60 procent van de totale marktwaarde: ongeveer 218 miljard dollar. De cryptovaluta Ethereum (12 procent) en Bitcoin Cash (7 procent) volgden in hun aandeel.

Nu vertegenwoordigt Bitcoin ‘slechts’ 36 procent van de totale marktwaarde, ongeveer 131 miljard dollar. Intussen heeft met name Ethereum flink aan populariteit gewonnen. De virtuele munt vertegenwoordigt momenteel 20,8 procent van de totale marktwaarde.

De koers van Bitcoin is de afgelopen twee maanden flink gezakt. Op 6 december had de populairste munt nog een waarde van ongeveer 12.000 dollar. De dagen daarna steeg de prijs van de munt naar een recordhoogte van bijna 19.900 dollar op 17 december. Inmiddels ligt de prijs van één Bitcoin op ongeveer 7.500 dollar, een daling van 62 procent.

Andere cryptovaluta

Ook andere cryptovaluta zijn de laatste dagen veel waarde verloren. De koers van Ethereum is sinds zijn hoogtepunt van 1.400 dollar op 13 januari met bijna de helft gedaald. Momenteel is één Ethereum 744 dollar waard.

Ripple, na Bitcoin en Ethereum qua totale marktwaarde de grootste munt, steeg een aantal weken geleden nog naar een recordhoogte. Begin december was één Ripple nog 0,25 dollar waard. Op 4 januari was de prijs opgelopen naar 3,83 dollar: een stijging van 1.432 procent. Inmiddels is één Ripple 0,74 dollar waard: een daling van ruim 80 procent sinds zijn piek.

Dat Ripple met deze relatief lage prijs per munt toch op de derde plek qua totale marktwaarde staat, komt omdat er enorm veel van in omloop zijn: 39 miljard stuks. Ter vergelijking: van Bitcoin en Ethereum zijn respectievelijk 16,8 miljoen en 97,4 miljoen stuks in omloop.