Politie pakt 18-jarige man op voor DDoS-aanval Belastingdienst

De politie heeft afgelopen donderdag een achttienjarige man opgepakt voor de DDoS-aanval waarmee de website van de Belastingdienst werd platgelegd vorige week. De man komt uit het Brabantse Oosterhout, meldt de politie op zijn website. Ook wordt hij verdacht van eerdere DDoS-aanvallen op de bank Bunq in september en van recente aanvallen op Tweakers en provider Tweak.

Of de Oosterhouter ook achter de recente DDoS-aanvallen op de ING, de Rabobank en ABN Amro zit, is vooralsnog onduidelijk. Ook wordt nog onderzocht wat het mogelijke verband tussen de verdachte en deze aanvallen is. Het onderzoek moet verder nog uitwijzen of hij de websites in zijn eentje aanviel of samen met anderen.

Tips aan redactie

De verdachte heeft zichzelf in september al bij Bunq bekendgemaakt, zo meldde de bank toen. Het bedrijf besloot echter geen aangifte te doen, maar hem een soort werkstraf uit te laten voeren. En ook Tweakers kwam de verdachte zelf op het spoor. Volgens de website stuurde hij de redactie diverse keren tips over de DDoS-aanvallen.

De politie bevestigt dat er “nauw samengewerkt” is met de betrokken partijen bij het onderzoek. De Oosterhouter moet 6 februari voorkomen, waarna de rechter-commissaris besluit of hij langer vast blijft zitten. De computer van de verdachte is in beslag genomen.