Numrush

Medewerkers van Google luisteren mee naar jouw gesprekken

Google-Nest-Hub

Heb jij een Google Home of een ander apparaat met de Assistent? Dan bestaat de kans dat medewerkers van de internetgigant jouw stem hebben gehoord. Medewerkers van het bedrijf luisteren namelijk mee naar gesprekken die Nederlanders met hun Assistent voeren, zo melden de NOS en het Belgische VRT.

De zaak kwam aan het licht doordat een Belgische medewerker die voor Google dagelijks naar geluidsfragmenten luistert, ongeveer duizend Nederlandstalige audiofragmenten met VRT deelde. In die fragmenten zijn spraakopdrachten en gesprekken van met name Vlaamse gebruikers te horen. De fragmenten zijn opgenomen door Home-apparaten en de Google Assistent.

Ook deelde de medewerker tientallen fragmenten van Nederlanders met de NOS. Reden daarvoor is omdat hij vindt dat het belangrijk is dat wij ons realiseren dat er mensen meeluisteren met wat jij allemaal tegen de slimme assistent zegt. De audiofragmenten worden beluisterd om te zorgen dat de spraakassistent beter functioneert.

Soorten fragmenten

De geluidsfragmenten worden dan ook uitgeschreven door de medewerkers. Zij krijgen een paar cent per beluisterd fragment. Veel fragmenten bevatten spraakopdrachten als “zet mijn wekker om 08:00”.

Daarnaast zijn er soms persoonlijke gesprekken te horen. Het komt dus voor dat de Home-apparaten of de Google Assistent dingen opneemt die niet voor hem bedoeld zijn. De gesprekken moeten wel beluisterd worden, omdat aangegeven moet worden dat hier geen spraakopdrachten inzitten.

Dit soort gesprekken horen niet opgenomen te worden, omdat slimme assistenten als die van Google, Apple en Amazon pas beginnen met opnemen als ze een catchword horen. Voordat jij “Oké, Google” zegt hoort het apparaat je dus wel, maar neemt het niks op.

Volgens Google zelf zijn er soms “valse positieven”, wat betekent dat er geluiden of woorden in de achtergrond te horen waren die de software als catchword interpreteerde. Dat is waarschijnlijk de reden dat er soms persoonlijke gesprekken tussen de audiofragmenten zitten. “We werken er heel hard aan om dit te voorkomen en hebben een aantal voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat dit thuis gebeurt.”

Opnames uitzetten

Google heeft inmiddels bevestigd dat diverse ‘taalexperts’ naar gesprekken kunnen luisteren. Volgens het bedrijf is dit in ongeveer 1 van de 500 gesprekken het geval. De fragmenten worden niet gekoppeld aan informatie waarmee je geïdentificeerd kunt worden.

Je kunt er echter ook voor kiezen dat Google niet meeluistert naar je opdrachten. Dit kan via je privacy-instellingen. De kans is echter groot dat de optie aanstaat, aangezien dit bij het instellen wordt aanbevolen om “de volledige functionaliteit van de Google Assistent te gebruiken”. Daarbij is niet duidelijk dat dit betekent dat andere mensen mee kunnen luisteren met de gesprekken.

Overigens is Google echt niet de enige die meeluistert naar de spraakopdrachten en gesprekken. Amazon heeft duizenden mensen in dienst om exact hetzelfde te doen.