Mercedes-Benz presenteert met de F 015 ‘Luxury in Motion’ hun zelfrijdende auto van de toekomst

Tijdens hun keynote op de CES in Las Vegas heeft Mercedes-Benz hun zelfrijdende auto van de toekomst gepresenteerd. De F 015 ‘Luxury in Motion’ is een concept car tjokvol gadgets en slimmigheden, waar we maar al te graag een ritje in zouden willen maken. Of laten maken, eigenlijk dus.

Een veelgehoorde opmerking bij het bekijken van de eerste zelfrijdende auto’s blijft toch wel dat de makers blijven vasthouden aan de huidige vorm van een auto. En dat terwijl de technologie juist zoveel ruimte tot herdefinitie geeft.

In een zeker zin is de F 015 van Mercedes-Benz die herdefinitie, terwijl het tegelijkertijd een knipoog is naar de evolutie van de koets naar de auto zoals we die anno nu kennen. De grootste hint? De stoelen kunnen naar elkaar draaien, zodat de vier passagiers elkaar kunnen aankijken tijdens de rit naar hun bestemming.

mercedes-f015 ces 2015 Numrush

Veiligheid voor alles, overigens: alle vier de passagiers kunnen de besturing van de auto overnemen in geval van nood, zo laat Dr. Dieter Zietsche van Mercedes-Benz direct weten. Niet dat het nodig is, aldus de Duitser: net als een paard weet ook deze auto de koets naar de stal te brengen.

Naast zijn autonome rijden zit de F 015 boordevol innovatie. De auto, gemaakt van een zilverkleurig carbon, ziet er gestroomlijnd uit, maar heeft diverse verborgen handigheden. Zo kunnen verschillende LED kleuren aangeven (aan de buitenwereld) of de auto automatisch of manueel rijdt en zijn de lampen aan de voorzijde van de auto in staat om een pad van licht te maken voor voetgangers die voor de auto langs willen oversteken.

Zowel in het dashboard als in de zijpanelen van de deuren vinden we touchpanels, waarmee passagiers bijvoorbeeld de tint van de ramen kunnen bijstellen, de temperatuur kunnen regelen of de muziek aanpassen. De F 015 kan overigens automatisch de temperatuur bijstellen of deze instellen op basis van de voorkeuren van de bestuurder, die hij via de smartphone kan opslaan.

Mercedes-Benz F015 - Luxury in Motion

Die koppeling met de smartphone vinden we ook terug in de zogenaamde ‘Exentended Sense’ modus, een optie waarbij de auto de eigenaar kan zien aankomen op basis van de nabijheid van zijn of haar telefoon.

Het prototype van de F 015 kwam dan wel op indrukwekkende wijze het podium op rijden tijdens de keynote op de CES vannacht, het is nog maar de vraag of de auto in zijn huidige vorm ooit de consumentenmarkt zal benaderen.

Ook al mocht dat niet lukken: Mercedes-Benz heeft in elk geval laten zien op welke manier men naar het concept ‘auto’ mag gaan kijken de komende jaren. Wow.

mercedes f015 numrush CES 2015

ces-2015-banner-eventwall