Met deze pen kunnen chirurgen kraakbeen 3D-printen

Wetenschappers van het Australische ARC Centre of Excellence for Electromaterials Science en een ziekenhuis in Melbourne hebben een pen ontwikkeld waarmee chirurgen tijdens een operatie kraakbeen kunnen printen. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepresenteerd in het blad Biofabrication.

Dat is handig, want bij het herstellen van kraakbeen is het vaak onduidelijk hoe dat precies moet gebeuren. Dat wordt vaak pas bekend op het moment dat de operatie plaatsvindt. Met deze pen, die de onderzoekers de BioPen noemen, kunnen chirurgen tijdens een operatie kraakbeen op maat printen. De pen maakt gebruik van hydrogel en levende menselijke stamcellen. Volgens de onderzoekers hebben de cellen die 3D-geprint zijn na een week 97 procent kans om te overleven.

De ontwikkeling van de pen is niet nieuw: in 2014 uploadde het ARC Centre al een video waarop de pen wordt gepresenteerd. Peter Choong, die in de video de pen demonstreert, heeft het concept van de BioPen ontwikkeld. Het zal naar verwachting nog wel een tijdje duren voordat de BioPen ver genoeg ontwikkeld is zodat chirurgen hem echt live kunnen aan inzetten tijdens operaties.