Advies FAA maakt weg vrij voor commercieel gebruik drones

De aanbevelingen die de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft ontvangen maakt de weg – of lucht – vrij voor het commercieel gebruik van drones. Dat meldt het persbureau Associated Press, die het document in handen zegt te hebben. De aanbevelingen komen van de door de autoriteit samengestelde commissie.

In februari stelde de FAA een commissie samen die moest onderzoeken wat de risico’s zijn van vliegen boven de openbare weg. Zij moesten hun resultaten op 1 april presenteren. Het Amerikaanse persbureau zegt dat het de aanbevelingen afgelopen vrijdag heeft ontvangen.

De commissie pleit voor een onderscheid tussen vier soorten drones waarmee over mensen gevlogen mag worden. Drones tot ongeveer een halve kilo mogen onbeperkt over mensen vliegen. Zwaardere varianten moeten ten minste zes meter in de lucht en drie meter zijdelings van mensen vliegen. De drones in de tweede categorie mogen daarbij soms over mensen vliegen, afhankelijk van het ontwerp.

In de derde en vierde categorie bevinden zich drones die beperkt over mensen mogen vliegen of aan strenge eisen moeten voldoen. Desondanks mag de kans op ernstig letsel bij een ongeval tot 30 procent zijn.

Amazon

Tot nu toe was het verboden om de onbemande vliegtuigjes commercieel in te zetten boven gebieden waar mensen wonen. Dat remt de mogelijkheden van bedrijven die gebruik willen maken van dronetechnologie, bijvoorbeeld voor de bezorging van pakketjes.

Amazon wil de onbemande vliegtuigjes bijvoorbeeld op die manier gaan inzetten, maar heeft daar door de beperkingen in de Verenigde Staten nog weinig stappen in kunnen maken. Ook nieuwsmedia staan volgens AP te trappelen om de technologie te gebruiken in hun verslaggeving.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit staat het momenteel niet toe om met drones boven mensen te vliegen, omdat dat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Daarom wil de FAA dat de regels rondom het commerciële gebruik van drones ongevallen gaan voorkomen. Het advies van deze commissie is niet bindend, maar de FAA kan het voorstel van de commissie wel adopteren, wat de weg voor commercieel gebruik van drones vrij kan maken.