Met geluid hersenen van een worm aansturen

Het wetenschappers voor het eerst gelukt om een wormenbrein te beheersen door middel van geluidsgolven. Door gebruik te maken van ultrageluid, geluid waarvan de frequentie te hoog is om gehoord te worden door het menselijk oor, zijn er bepaalde neuronen geactiveerd waardoor de worm ‘bestuurd’ kan worden.

Hoewel het resultaat veelbelovend is, staat deze techniek nog wel in de kinderschoenen. Er moet namelijk een bepaalde gen voorkomen in de hersenen of deze moet toegevoegd worden. Daarnaast is het nu nog een vereiste dat de worm tussen allerlei waterbubbels beweegt, zodat het geluid versterkt wordt. Deze beperkingen zorgen ervoor dat de techniek niet toegepast kan worden op een praktische manier.

Voorheen probeerde wetenschappers hetzelfde te bereiken door licht te gebruiken om hersenen te beheersen. Ultrageluid lijkt meer geschikt voor deze toepassing, het geluid gaat met relatief weinig weerstand door het lichaam heen. De wetenschappers van het vorige experiment waren enkel in staat om dit te bereiken door een fysieke kabel in de hersenen te implementeren.

De worm die voor het experiment gebruikt werd was slechts 1 millimeter lang en was even dik als een kwart van een menselijke haar. Daarom was het gemakkelijk om de neuronen te bereiken met geluid. Het is daarom niet duidelijk of de techniek überhaupt toe te passen op mensen, de schedel zorgt nu nog voor een beschermingslaag.

De video van het experiment kun je op de website van de BBC bekijken.