De deeleconomie bestaat nog: BlaBlaCar ontvangt een investering van 200 miljoen dollar

Waar afgelopen jaren iedereen nog enthousiast werd over de opkomende ‘deeleconomie’, heeft het enthousiaste plaats gemaakt voor scepsis. Bedrijven als Uber en Airbnb worden voornamelijk gezien als ‘normale’ bedrijven die uit zijn op winst. BlaBlaCar is daarentegen een moeilijk te plaatsen bedrijf en als je goed kijkt naar het bedrijf zie je nog glimp van hoop voor de deeleconomie.

De Franse startup heeft totaal meer dan 300 miljoen dollar van investeerders opgehaald en is daarmee één van de best gefinancierde startups uit Europa ooit. Het bedrijf is een platform waarop autobezitters ritten kunnen plaatsen. De plaatser kan zelf bepalen hoeveel mensen hij maximaal mee wil nemen, hoe laat hij vertrekt en welke prijs hij ervoor vraagt. In tegenstelling tot Uber vinden de meeste ritten van BlaBlaCar toch al plaats en is de dienst erop gericht om auto’s zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

BlaBlaCar heeft momenteel 20 miljoen leden verspreid over 19 landen. De dienst zegt zelf: “We verbinden personen die op zoek zijn naar lange afstandsritten met bestuurders die dezelfde kant op gaan, zodat beiden geld besparen doordat de reiskosten worden gedeeld. Dit model maakt BlaBlaCar leider op het gebied van de deeleconomie en helpt verkeer efficiënter en meer betaalbaar te maken.”