Met robots op de boerderij bepalen koeien zelf wanneer ze worden gemolken


De agrarische sector is aan het innoveren; na robot koeherders en de MooMonitor – de activity tracker voor koeien – zijn er nu heuse melkrobots die de dieren voeden en melken zonder enige hulp van een boer.

Melkveehouderijen in New York en andere staten zijn in de loop der jaren oude patronen en gebruiken in het dagelijkse boerenleven gaan innoveren en geven het werk een nieuwe impuls voor de jongere, tech-savvy generatie.

Robots stellen de koeien in staat om zelf te bepalen wanneer ze worden gemolken en kunnen vijf of zes keer per dag in de rij gaan staan voor een geautomatiseerde melkmachine. Door transponders om hun nek krijgen alle koeien persoonlijke service; met lasers wordt hun onderbuik in kaart gebracht, en een computer meet de melksnelheid van ieder beest.

w640-1
Ook houden de robots de hoeveelheid geproduceerde melk bij, het aantal keren dat een koe gebruik maakt van de melkmachine, hoeveel het beest heeft gegeten en het aantal stappen die de koeien per dag maken. Op deze manier kan de boer de gezondheid van iedere koe in de gaten houden, bovendien geeft de data aan wanneer een koe vruchtbaar is.

Aan een dergelijke innovatie hangt natuurlijk wel een prijskaartje, de melkmachines kosten wel $250,000. Voor veel kleine boerderijen was de keuze voor een geautomatiseerde melkmachine echter snel gemaakt; het was óf er helemaal mee stoppen, óf innoveren.

De voordelen wegen dan al snel op; de nieuwe computertechnieken zorgen uiteindelijk voor minder arbeidskosten, ziektekostenverzekeringen en arbeidsongevallen. Ook het aantal overuren dat een boer doorgaans moet maken, is met de nieuwe melkmachine verleden tijd.

Melkmeid_Dutch_girl_milks_a_cowLangzaam zien we traditionele werkvormen, zoals die van de boer, verdwijnen doordat alles wordt geautomatiseerd. Of dit in alle opzichten goed en voordelig is kun je je misschien af vragen, maar de koeien zijn er in dit geval erg blij mee volgens de boeren. Ze krijgen meer vrijheid, hun gezondheid wordt haarfijn bijgehouden en ze mogen zelf bepalen wanneer ze worden gemolken, een luxeleventjes dus!