Microsoft laat bedrijven chatbots toevoegen aan zoekmachine Bing

Microsoft lanceerde vorig jaar op zijn ontwikkelaarsconferentie Microsoft Build het Bot Framework. Daar zat een duidelijke visie achter: we gaan steeds meer communiceren met computers via conversaties. Het handige aan het Bot Framework is dat ontwikkelaars hiermee chatbots kunnen maken die vervolgens werken op allerlei platformen. Onder meer Slack, Telegram en Skype werden al ondersteunt door het Bot Framework. Dit jaar heeft het bedrijf op Microsoft Build een flinke uitbreiding voor het Bot Framework aangekondigd.

Een belangrijke uitbreiding is dat het Bot Framework gaat samenwerken met de spraakassistent van Microsoft: Cortana. Hierdoor wordt het voor ontwikkelaars mogelijk om diensten toe te voegen aan deze spraakassistent van Microsoft: een zogenaamde Cortana Skill. Voor het bouwen van een bot maakt het niet uit of de conversatie in tekst of spraak is. De technologie van Cortana regelt het spraakdeel voor je.

Maar er is meer: Bing wordt ook onderdeel van het Bot Framework. Hierdoor wordt het voor bedrijven mogelijk om een chatbot toe te voegen aan de pagina met  zoekresultaten. Zoek je bijvoorbeeld naar een restaurant dan kun je via een chatvenster een reservering maken of vragen wat de vegetarische opties zijn. Met één druk op de knop start je een chatgesprek zonder Bing te verlaten.

Microsoft Bing Bot

Het is een interessante aanpak van Microsoft om Bing op deze manier uit te breiden met een functionaliteit die concurrent Google nog niet heeft. Of het voor mensen een reden is om over te stappen van Google naar Bing valt natuurlijk te betwijfelen. Voor ontwikkelaars die al een chatbot maken via het Bot Framework van Microsoft is het echter een kwestie van een paar klikken om hun bot toe te voegen aan de zoekmachine.