Microsoft brengt spraakassistent Cortana naar koelkasten, muziekspelers en thermostaten

Cortana, de slimme spraakassistent van Microsoft, moet overal in huis (en ook daarbuiten) terug gaan komen. Waar Google en Amazon vooral inzetten op een slimme speaker voor in huis (Google Home en Amazon Echo), wil Microsoft dat allerlei fabrikanten Cortana in gaan bouwen in hun producten. Dan kun je denken aan koelkasten en thermostaten, maar bijvoorbeeld ook aan muzieksystemen of je auto.

ZDNet ontdekte in een presentatie dat Cortana onderdeel wordt van de speciale Windows 10-versie voor Internet of Things-apparaten. Dat zou wel enkel beperkt zijn tot apparaten met een scherm, stond in de presentatie. Vlak na de ontdekking zette Microsoft een teaser online voor een speaker van Harman Kardon met Cortana ingebouwd. Het apparaat heeft veel weg van de Amazon Echo en daarbij kiest Microsoft dus indirect alsnog voor een slimme speaker.

Maar het bedrijf bevestigde met deze aankondiging ook het nieuws dat allerlei fabrikanten de mogelijkheid krijgen om de spraakassistent in te bouwen. In eerste instantie alleen als zijn draaien op de speciale versie van Windows 10, maar later via een SDK ook voor apparaten die draaien op een ander besturingssysteem.

Amazon biedt deze mogelijkheid overigens ook aan, maar nog maar weinig fabrikanten hebben hier gebruik van gemaakt. Pebble was één van de bedrijven die hier wel mee aan de slag wilde. De hardlooptracker Pebble Core kon je gaan bedienen via Amazon Alexa, maar vorige week werd duidelijk dat hij nooit op de markt gaat komen.